Catherine Moureaux (PS), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek, Cécile Jodogne (Défi), burgemeester van Schaarbeek, en Christos Doulkeridis (Ecolo), burgemeester van Elsene

| Catherine Moureaux (PS), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek, Cécile Jodogne (Défi), waarnemend burgemeester van Schaarbeek, en Christos Doulkeridis (Ecolo), burgemeester van Elsene.

Topoverleg criminaliteit: ‘Denken we echt dat we dit op lokaal niveau kunnen oplossen?'

Sarah Declercq
© BRUZZ
15/09/2022

Om 14 uur is een veiligheidsoverleg gestart met premier Alexander De Croo en enkele burgemeesters uit heel België over de strijd tegen de georganiseerde misdaad. De Brusselse burgemeesters hopen alvast dat er naar hen wordt geluisterd en er wordt gesproken over structurele maatregelen. "We moeten de drugproblematiek globaal bekijken."

Schietpartijen, steekpartijen en ontploffingen: de laatste maanden is het schering en inslag in enkele Brusselse gemeentes en Antwerpen. De feiten worden vaak gelinkt aan drugscriminaliteit.

Over die problematiek zullen premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) het deze namiddag hebben met een tiental burgemeesters van grote steden, zoals Antwerpen en Brussel-Stad.

Maar ook de burgemeesters van de Brusselse gemeentes Elsene, Molenbeek, Schaarbeek en Ukkel zullen daarbij aanwezig zijn. Ernstige incidenten die gelinkt kunnen worden aan drugscriminaliteit komen steeds frequenter voor in de hoofdstad. In de eerste helft van dit jaar vonden er al 22 schietpartijen plaats.

Bestuurlijke handhaving

Vorige week kwam minister Verlinden met een wetsontwerp dat lokale besturen binnenkort de mogelijkheid moet geven om handelszaken te sluiten indien die gelinkt kunnen worden aan strafbare feiten in verband met georganiseerde misdaad. Met name de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) was al lang vragende partij om meer armslag te krijgen in die strijd, maar de Brusselse burgemeesters zien dat veel minder zitten.

“Denken we echt dat we dit op lokaal niveau zullen oplossen?”, zegt Schaarbeeks waarnemend burgemeester Cécile Jodogne (DéFI). “Nee, we moeten op federaal niveau structurele maatregelen nemen. Het voorstel geeft disproportionele verantwoordelijkheid aan de burgemeesters, terwijl dit bevoegdheden van de federale politie en justitie zijn," zegt Jodogne, die tegelijk in vraag stelt of de scheiding der machten met dit voorstel wordt gerespecteerd.

Ook burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) van Elsene vindt de maatregel "anekdotiek". "Dit gaat niet veel veranderen, dit is geen oplossing. We moeten de drugproblematiek globaal bekijken. We moeten werken aan een algemene strategie tegen drugshandel met ook een steunpunt voor gezondheidszorg. We moeten ook kijken naar oplossingen in andere landen."

Vooral Molenbeek zag het laatste jaar een toename aan incidenten die gelinkt kunnen worden aan de georganiseerde misdaad en drugscriminaliteit. Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) zei dan ook gisteren al dat ze vreest dat met het wetsvoorstel de politie in plaats van meer mankracht en middelen, vooral méér werk zal moeten doen met minder mensen. "We vragen al lang om een structurele versterking van de politie, niet om nieuwe processen of een hervorming."

Het voorstel roept nog allerlei bijkomende, vooral praktische vragen op. Burgemeester Jodogne geeft een voorbeeld: "Als de broer van een zaakvoerder ooit veroordeeld is, moeten we die zaak dan sluiten? Moet die zaakvoerder daar dan voor worden aangepakt terwijl er nog niets is gebeurd?"

Ook in het geval van gerechtelijke procedures is er nog veel onduidelijk: "Als een dergelijke sluiting wordt betwist, moet de gemeente dit dan betalen?", roept de Schaarbeekse burgemeester nog op.

Gezondheidsprobleem

Overigens zullen ook minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v), gezondheidsminister Frank Vandenbroucke (Vooruit), minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) bij het overleg aanwezig zijn. “Het is heel belangrijk dat minister Vandenbroucke aanwezig is, want we moeten het ook hebben over de gevolgen van de drugshandel, en dat is ook een gezondheidsprobleem. Dat blijft nog te vaak taboe," zegt Doulkeridis nog.

Jodogne hoopt vooral nog dat er echt naar de burgemeesters geluisterd wordt, zodat er rekening kan worden gehouden met hun opmerkingen en bezorgdheden "en de oplossing niet vertaald wordt door bijkomende lasten op niveau van de burgemeester". "We moeten de rol van de burgemeester inzake de bestuurlijke politie misschien verbeteren en versterken, maar vraag ons niet om zelf onderzoek te doen."

Het wetsvoorstel van minister Verlinden moet morgen op de ministerraad nog groen licht krijgen, alvorens het naar de kamer gaat om over gestemd te worden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni