Transmigranten maken politici zenuwachtig

Danny Vileyn
© BRUZZ
09/05/2018

| Transmigranten in het Noordstation: de inzet van een politiek steekspel

Hooguit een paar honderd (trans)migranten in het Noordstation waren de voorbije week de inzet van een beschamend steekspel. Nochtans is het een gevecht dat niemand kan winnen. En dat schijnen de protagonisten te beseffen. Maandag was er een vergadering op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). De betrokken partijen werken woensdagmorgen aan een akkoord.

Tot 30 april konden onder anderen (trans)migranten terecht in het daklozencentrum La Porte d’Ulysse in Haren. Maar eenmaal de deuren dicht - de winteropvang werd afgesloten - zakte een deel van die mensen af naar het Noordstation, hoofdzakelijk aan de sokkel van het gebouw waar bussen van onder meer De Lijn aan- en afrijden, en waar ze reizigers afschrikken.

Sara Jane De Putter, woordvoerster van De Lijn Vlaams-Brabant klaagde een en ander aan: “De hygiënische overlast is groot. De mensen die er verblijven, doen ter plekke hun behoefte. Het subjectieve onveiligheidsgevoel onder reizigers is groot, velen stappen nu in aan het Rogierplein om het Noordstation te ontwijken.”

De Brusselse regering kon de situatie niet meer aanzien en besliste om La Porte d’Ulysse in Haren te heropenen. Maar omdat de opvang van migranten een federale bevoegdheid is, schreef de Brusselse regering een brief aan premier Charles Michel (MR) en aan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

"De knuffelpolitiek naar illegalen moet stoppen”

Theo Francken (N-VA), Staatssecretaris voor Asiel en Migratie

Theo Francken Staatssecretaris voor asiel en migratie N-VA

“Zestig procent van de mensen die in de noodopvang verbleven, heeft geen verblijfstitel of is op doortocht naar andere Europese landen,” stond daarin. Minister Pascal Smet (SP.A) trok daaruit het besluit om de factuur voor Haren naar de federale regering te sturen.

Veiligheid

Maar, zoals kon worden verwacht, kaatste Francken de bal terug. De federale regering zal niet betalen. In zijn bekende stijl noemde hij in De Standaard de busterminal onveilig en walgelijk. En met een sneer naar Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (Défi): “Clerfayt speelt een electoraal spelletje om ter grootste humanist te zijn door geen politieacties te houden. Men wil zijn migrantenachterban niet voor het hoofd stoten. De knuffelpolitiek naar illegalen moet stoppen.”

Transmigranten in het Noordstation: de inzet van een politiek steekspel

| Transmigranten in het Noordstation: de inzet van een politiek steekspel.

Franckens verwijzing naar electorale motieven klinkt vreemd in de oren een paar dagen nadat de N-VA aangekondigd heeft Brussel te willen veroveren. Welke politicus heeft geen electorale motieven een paar maanden voor de verkiezingen?

Dat er heel veel niveaus bevoegd zijn voor het Noordstation is dankbaar voor politieke spelletjes. Iedereen verwijt iedereen zijn werk niet te doen. Francken stuurt verwijten aan het adres van Clerfayt die ze per kerende terugstuurt. “Onze politie komt wel degelijk tussenbeide.

De politie Brussel-Noord staat in voor de openbare orde in de omgeving van het station, net zoals elders in de zone. Maar wanneer we politie-interventies houden, zoals gebeurd is in september, kan de Dienst Vreemdelingenzaken maar twintig dossiers per dag verwerken.

Daarom hebben we de acties stopgezet: ze worden niet opgevolgd door de administratie van Francken,” zegt Clerfayt in Het Laatste Nieuws en meteen wijst hij er ook fijntjes op dat de spoorwegpolitie rechtstreeks onder Jambon ressorteert.

Jambon en Francken vrezen echter dat opvang voor transitmigranten, mensen dus die geen asiel willen aanvragen, een aanzuigeffect zal hebben en mensensmokkelaars vrij spel zal geven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Maximiliaanpark , transitmigranten , Jan Jambon , Theo Francken , transmigranten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni