Er komt een aanzienlijke subsidieverschuiving in het jeugd-, welzijns- en gezondheidsbeleid. De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie neemt een deel van de VGC- en Cocof-subisidies over. Het gaat om een transfer van 11 miljoen euro. Het doel? “Meer coherentie, minder versnippering,” aldus VGC-collegevoorzitter Elke Van den Brandt (Groen). Oppositiepartij N-VA is kritisch.
Tweetalig geld voor Vlaams-Brusselse organisaties
Lees ook: Wantoestanden OCMW Anderlecht: Vlaams Belang wil onderzoekscommissie in Brussels Parlement
De operatie gaat al op 1 januari van start en betreft belangrijke organisaties als D’Broej (jeugdwerking) en Home-Info (ouderenwerking). Subsidies die van de Vlaamse Gemeenschapscommissie komen (VGC) zullen vanaf dan door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie worden betaald.
Dat is gebleken in de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie na een vraag van parlementslid Els Rochette (one.brussels-Vooruit).
De Vlaamse en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie willen zo meer coherentie, minder versnippering en meer samenwerking tussen Nederlandstalige en Franstalige organisaties. “Het moet vooral de toegankelijkheid van het aanbod verhogen,” zei Elke Van den Brandt in de Raad van de VGC. Heel wat van die organisaties werken al met een Franstalig publiek, zo klonk het nog.
Het gaat, naast D’Broej en Home-Info, over onder meer het straathoekwerk van Jeugd en Stad (JES), lgbtq-organisatie Merhaba of buurthuizen als Bonnevie (Molenbeek), Chambéry (Etterbeek), De Schakel (Schaarbeek) en de Buurtwinkel (Brussel-stad). Ook de (eentalige) VGC-subsidielijn voor Medimmigrant en Pag-Asa wordt overgenomen door de tweetalige GGC.
Brusselse realiteit
Van den Brandt benadrukte dat dit niet hoeft te betekenen dat de organisaties helemaal inkantelen in de tweetalige GGC. D’Broej bijvoorbeeld zal nog altijd subsidies krijgen vanuit de VGC en vanuit Vlaanderen, door wie het decretaal erkend is. Sommige organisaties zullen voortaan wel volledig door de GGC gesubsidieerd worden. “Maar het gaat hier niet om een transfer van bevoegdheden,” benadrukte de collegevoorzitter.
Door de transfer zou er 1,7 miljoen euro vrijkomen bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Parlementslid Bianca Debaets (CD&V) wou weten wat de plannen daarmee zijn, maar collegevoorzitter Elke Van den Brandt wil die discussie samen met de begrotingsbesprekingen voeren later deze maand.
De transfer kadert in de wil van de Brusselse regering om bestaande werkingen meer te laten aansluiten op de Brusselse realiteit en moet tegelijk een oplossing bieden voor de armlastige Franse Gemeenschapscommissie (Cocof).
Tweetaligheid verzekerd?
In het verleden zijn ook al de Cocof-rusthuizen overgeheveld naar de tweetalige Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en minister Alain Maron (Ecolo) wil bijvoorbeeld ook voor de inburgering een GGC-werking (nu zit dat nog bij Vlaanderen en Cocof).
Er waren in de raad van de VGC wel wat vragen bij de raadsleden of de tweetaligheid dan wel gegarandeerd kan worden - een pijnpunt binnen heel wat GGC-organisaties, maar volgens Van den Brandt is die wettelijk verankerd en stelt zich daar, zeker voor de Nederlandstalige organisaties, geen probleem.
N-VA niet tevreden
Volgens Mathias Vanden Borre (N-VA) is de plotse subsidieverschuiving ongehoord. “Zonder deftige uitleg beslist het college om bestaande Vlaamse organisaties in te kantelen in het “tweetalige” subsidiesysteem van de GGC. Ook de organisaties zelf werden blijkbaar nauwelijks gehoord en ik betwijfel ten zeerste of hun werking hierdoor zal verbeteren."
"Het is ook niet omdat de VGC in geldnood zit dat de overheveling gebeurt", gaat hij verder. "De reden is dat de Franstalige Gemeenschapscommissie op zwart zaad zit en noodgedwongen organisaties afstoot. Bijzonder kortzichtig dat Van den Brandt hierin mee stapt en de VGC ook haar beleid ontmantelt.”
Lees meer over: Brussel , Politiek , Samenleving , Elke Van den Brandt , Alain Maron , Els Rochette , VGC , GGC