Sinds Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) Eric De Bruycker van oppositiepartij ProLink tot burgemeester benoemde, en daarmee voorbijgaat aan Damien Thiéry (MR), is het communautair gekibbel terug van weggeweest. “De MR zal Charles Michel heus niet opofferen voor Damien Thiéry,” zegt politicoloog Dave Sinardet.
Uitgelicht: burgemeestertwist in Linkebeek zorgt voor communautair gekibbel
D e eerste gemeenteraad met De Bruycker als burgemeester van Linkebeek verliep dinsdagavond behoorlijk woelig, met zowel Franstalige als Vlaamse demonstranten voor het gemeentehuis. De Bruycker ziet zichzelf vooral als ontmijner en geeft zichzelf daarvoor enkele weken de tijd.
Sinds de regeringsvorming heerst er communautaire vrede, maar met de zaak-Linkebeek wordt het communautaire vuur weer opgepookt. Volgens Guido Fonteyn, ex-journalist en Walloniëkenner, valt het allemaal wel mee.
“Dit is eerder een lokaal, gemeentelijk probleem. En een persoonlijke queeste van Damien Thiéry. Hij weet dat hij niet benoemd zal worden, maar wil het francofone gedachtegoed in de Rand veiligstellen,” zegt Fonteyn. En er spelen volgens Fonteyn nog andere argumenten mee: “Ik ben er zeker van dat hij met deze zaak een persoonlijke revanche op zijn partij, de MR, wil nemen. Bij de regeringsvorming had hij gehoopt op een functie als minister of staatssecretaris. Dat is er niet van gekomen, en hiermee wil hij de MR in een lastig parket brengen.”
Dat de MR hiermee in moeilijkheden komt is ook de mening van politicoloog Dave Sinardet. “Dit is niet leuk voor de MR, want in Franstalig België komen ze opnieuw over als schoothondje van de N-VA. Ik vind het raar dat N-VA dit zonder overleg met MR heeft beslist, ook al zijn ze daar niet toe verplicht, want het is geen zaak van de federale regering. Eigenlijk speelt N-VA met deze keuze in de kaart van PS en FDF, die uiteraard niet nalaten om dit tegen de MR te gebruiken.”
Sinardet twijfelt er wel aan of ministerambities van Thiéry effectief een rol hebben gespeeld: “Het klopt dat hij op een post had gehoopt, en dat enkele weken geleden Sophie Wilmès plots minister van Begroting werd, zal hem ongetwijfeld dwars hebben gezeten. Maar ik denk dat het eerder omgekeerd is: stel dat hij minister zou zijn geworden, zou hij het spel in Linkebeek zeker niet zo hard hebben gespeeld.”
Burgemeesterssjerp
En wat met de rol van N-VA? “Op basis van de wet heeft Homans volledig gelijk”, zegt Guido Fonteyn. “Thiéry heeft de taalwetgeving niet gerespecteerd. Langs de andere kant spelen er voor Homans ook andere argumenten mee. De communautaire belangen van N-VA zijn sinds de regeringsdeelname wat naar de achtergrond verdwenen. Deze zaak biedt Homans en N-VA de kans om hun rechterzijde te sussen”, aldus Fonteyn.
Maar volgens Fonteyn zal de zaak buiten Linkebeek weinig gevolgen hebben. “Geen enkele regering zal hierover vallen. Voor MR is het simpelweg niet belangrijk genoeg om hun functioneren in de federale regering op de helling te zetten.” Volgens Dave Sinardet heeft de MR ook niet veel keuze: “Ze gaan premier Michel natuurlijk niet opofferen voor de burgemeesterssjerp van Damien Thiéry.”
Fonteyn denkt dat de saga zal eindigen in nieuwe gemeenteraadsverkiezingen. “De Vlaamse regering zal moeten vaststellen dat de gemeente onbestuurbaar is geworden, omdat De Bruycker niet gesteund wordt. Thiéry heeft al laten uitschijnen dat hij bij nieuwe verkiezingen de taalwetgeving wel zal respecteren. Volgens mij zal hij nieuwe verkiezingen winnen en daarna gewoon benoemd worden.”
Communautaire agenda
Volgens Guido Fonteyn is de tijd van de grote communautaire verhalen in de Rand voorbij. “Het systeem van de faciliteitengemeenten werkt eigenlijk vrij goed, zeker de jongste jaren. Maar Linkebeek is een moeilijker verhaal, omdat militante francofonen en Vlaamse organisaties als VMO en Doorbraak daar altijd al lijnrecht tegenover elkaar stonden.”
Al heeft dat volgens Sinardet ook te maken met het electorale klimaat: “Voorlopig zijn er niet echt partijen die zich op dit conflict kunnen profileren. Het electoraat van N-VA is momenteel meer bezig met de vluchtelingencrisis dan met communautaire verhalen. Maar stel dat N-VA zijn communautaire agenda opnieuw meer op de voorgrond zou plaatsen, bijvoorbeeld als de verkiezingen dichter komen, dan kan het tij snel keren.”
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.