Sven Gatz september Vlaams Parlement

Uitgelicht: Minister Gatz zet mes in budget voor Brussel

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
01/10/2014

De Vlaamse regering bespaart en dat zullen de Vlaams-Brusselse organisaties en cultuurhuizen voelen. De nieuwe minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz (Open VLD) wond er afgelopen week geen doekjes om.

Gatz schrapt om te beginnen ruim 5 procent in zijn budget voor Brussel. Dat gaat van 47,5 miljoen euro naar een kleine 45 miljoen euro. Een besparing dus van 2,5 miljoen. De grootste hap gaat uit het Vlaams Brusselfonds, een fonds dat destijds werd opgericht ter compensatie van de schrapping van het kijk- en luistergeld in Vlaanderen, maar dat tegenwoordig vooral een impuls geeft aan infrastructuurprojecten rond Welzijn, Cultuur en Onderwijs.

Gatz maakte bekend dat het fonds gedurende twee jaar gehalveerd wordt: van 6 naar 3 miljoen. Navraag bij de administratie leert dat de besparing kleiner is. De laatste jaren gaat er immers jaarlijks geen 6, maar om en bij de 4,6 miljoen euro vanuit Vlaanderen naar het fonds. Daar gaat de komende twee jaar dik 2 miljoen vanaf. Dan blijft er zo’n 2,6 miljoen over. Dit bedrag zal hoofdzakelijk dienen om een aantal vaste engagementen mee na te komen, zoals de erfpachtvergoedingen, onderhoudskosten en belastingen voor de gebouwen van Muntpunt en het Huis van het Nederlands waarvan Vlaanderen eigenaar is. Ook blijft er nog 150.000 euro over voor de werking van de KVS.

Voor andere leuke dingen zal de komende twee jaar geen geld zijn. De afgelopen jaren financierde het Vlaams Brusselfonds onder meer de renovatie van het VUB-zwembad, de voetbalterreinen van Ritterklub en de verbouwing van lokaal dienstencentrum Het Anker. “Er sneuvelen geen projecten,” zegt Gatz. “We gaan alleen moeten wachten met nieuwe investeringen. 2015 wordt het moeilijkste jaar. Vanaf 2017 hopen we weer voluit te kunnen gaan.”

Behalve op het Brusselfonds bespaart de minister ook op de dotatie aan de VGC, die 25.173.000 euro bedraagt. Daar gaat nu 150.000 euro van af. Brik, de organisatie die Brussel als studentenstad moet promoten, raakt 200.000 euro kwijt. Nu er een licht overschot is in het aanbod aan studentenkamers, vindt de minister dat Brik zich niet meer met nieuwe koten moet bezighouden. Ten slotte krijgt Muntpunt 20.000 euro minder en moeten de Vlaams-Brusselse media 30.000 euro inleveren.

Rode cijfers
Daarnaast zet Gatz het mes in het cultuurbudget: grote Vlaamse instellingen zoals de AB krijgen 2,5 procent minder, de musea 4 procent, en de culturele organisatie die gefinancierd worden via het kunstendecreet gemiddeld 7,5 procent minder. In die laatste categorie zitten heel veel Brusselse organisaties, grote zoals KVS, Kaaitheater, Rosas en Wiels, maar ook een heleboel kleinere. “Brussel is steeds meer de stad aan het worden van de artistieke organisaties die op een vernieuwende manier en in internationale context werken,” zegt Paul Corthouts van het Overleg Kunstenorganisaties. “Denk maar aan de werkplaatsen en alternatieve managementkantoren die musici en podiumkunstenaars ondersteunen en lanceren, Workspacebrussels bijvoorbeeld of Hiros of Cohort.”

Voorts zijn er de sociaal artistieke organisaties als Globe Aroma, die inspelen op de diversiteit in Brussel, en de muziekensembles. “Blindman, Ictus, Oxalys. In het buitenland benijden ze ons om hun experimentele aanpak.” Idem met dans. “Gezelschappen als A two dogs company, Kobalt Works en Peeping Tom zijn de Rosas en Meg Stuarts van de toekomst. Zij zullen worden weggevaagd.”

Want terwijl de grote organisaties ongetwijfeld zware tijden tegemoet gaan maar zullen overleven, vreest Corthouts voor het voortbestaan van de kleinere. “Als grote organisaties moeten besparen, schrappen ze meteen de coproducties met kleinere gezelschappen. En die werken al met heel weinig budget. Ze moeten het vooral hebben van vrijwilligers. Maar gaan die nog willen voortdoen als hun organisatie in de rode cijfers belandt? Zij dreigen daar immers persoonlijk voor op te draaien.”

Gatz zegt te beseffen dat een nieuwe besparing van 7,5 procent bovenop de twee kaasschaafoperaties van de voorbije jaren, de doodsteek kan zijn voor kleinere organisaties. “Maar misschien is er te veel versnippering en werden er de afgelopen jaren te veel initiatieven gesubsidieerd.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni