Cécile Jodogne (Défi) vroeg vorige maand een uittredingsvergoeding aan als ex-Brussels Parlementslid. Opvallend, aangezien ze wel herverkozen is, maar haar mandaat niet opneemt omdat ze Bernard Clerfayt vervangt als burgemeester van Schaarbeek.
Uittredingsvergoeding Jodogne roept vragen op
Jodogne diende twee termijnen in het Brussels Parlement, de eerste als gewoon parlementslid, in 2014 werd ze staatssecretaris van de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp en Buitenlandse Handel. Ook tijdens de afgelopen verkiezingen in mei werd ze verkozen voor het Brussels Parlement. Omdat haar partijgenoot en burgemeester van Schaarbeek Clerfayt in de nieuwe Brusselse regering minister wordt, schoof Jodogne echter door naar de burgemeesterspost van Schaarbeek, een functie die Clerfayt niet met zijn ministerschap kan combineren.
De stoelendans op het Schaarbeekse gemeentehuis zorgde al voor de nodige ophef. Maar nu blijkt dat Jodogne haar wedde als burgemeester wil aanvullen met een uittredingsvergoeding van het Brussels Parlement. “Uittredingsvergoedingen zijn bedoeld voor parlementsleden die daarna geen werk meer kunnen vinden”, hekelt Youssef Handichi bij de RTBF. “Maar in dit geval werd mevrouw Jodogne burgemeester van Schaarbeek. Ze zal dus een salaris van burgemeester en toelagen gedurende verschillende maanden cumuleren.”
'Inderdaad, ik vroeg de uittredingsvergoeding aan waar ik recht op heb, zoals iedereen die zich in de omstandigheden bevindt waarin ik mij bevond'
Geen eed afgelegd
De uittredingsvergoeding is mogelijk de reden dat Jodogne op 11 juni geen eed aflegde als Brussels parlementslid. Daarmee zou ze immers formeel bevestigd worden als herkozene. Officieel was ze afwezig om persoonlijke redenen, maar mogelijk wist ze op dat moment al dat ze haar partijgenoot Clerfayt zou moeten vervangen als burgemeester van Schaarbeek. Dat werd op 18 juli bekendgemaakt.
Door geen eed af te leggen, wordt Jodogne niet beschouwd als een herkozene, en kan ze aanspraak maken op een uittredingsvergoeding. Ze heeft die inmiddels ook aangevraagd. De vergoedingen staan gelijk aan twee maandlonen per jaar dat iemand in het parlement gezeten heeft. Of Jodogne recht heeft op een vergoeding voor alleen haar laatste legislatuur, of voor beide, is nog voer voor discussie. Hoe dan ook gaat het om een behoorlijke som geld die bovenop haar jaarloon van 130.000 euro als burgemeester komt.
In totaal vroegen 45 ex-parlementsleden die vergoeding aan. Dat gaat Brussel minstens 4,2 miljoen euro kosten.
Cumuleren
BRUZZ probeerde Jodogne te bereiken, maar de Défi-politica reageerde niet. Tegenover de RTBF bevestigde ze haar aanvraag voor een uittredingsvergoeding. “Inderdaad, ik vroeg de uittredingsvergoeding aan waar ik recht op heb, zoals iedereen die zich in de omstandigheden bevindt waarin ik mij bevond.”
Handichi vindt dat onbegrijpelijk: “Een ontslagvergoeding eisen wanneer ze burgemeester van Schaarbeek is: Jodogne heeft duidelijk de achterpoortjes in de regels van het Brussels Parlement gevonden om haar inkomen toch te kunnen cumuleren. We horen veel over het thema ethiek, maar in de praktijk blijken die mooie woorden dode letter te zijn.”
Lees meer over: Brussel , Schaarbeek , Politiek , Cécile Jodogne , Bernard Clerfayt , Youssef Handichi
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.