Evacuatie Paleizenstraat beëindigd: grote groep mensen blijft achter op straat

AD
© BRUZZ
14/02/2023
Updated: 14/02/2023 12.11u

In de Paleizenstraat in Schaarbeek is de evacuatie van het kraakpand beëindigd omdat 'de totaalcapaciteit bereikt is'. De 250 mensen die werden opgepikt door een van de drie bussen, kunnen voorlopig terecht in het noodopvangcentrum Crossing voor een douche en een medische screening. Tot nu toe werd bij twee mensen tuberculose vastgesteld, zij werden naar het UMC Sint Pieter gebracht.

Het Brussels Gewest neemt sinds dinsdag de ontruiming van het kraakpand in handen.

Blauwe bandjes

In de afgelopen weken heeft Fedasil 750 mensen uitgenodigd om naar een centrum te gaan voor een opvangplek. Aan de overblijvende asielzoekers, die nog geen recht hadden op opvang in het netwerk van Fedasil, werden blauwe bandjes uitgedeeld.

“De bedoeling van die bandjes was om te voorkomen dat er nog meer mensen in het kraakpand zouden komen”, verduidelijkt Zeynep Balci, woordvoerder van minister-president Rudi Vervoort (PS). “Het pand is gevaarlijk en onhygiënisch. Daarom is de ontruiming noodzakelijk.”

De mensen die de afgelopen weken zo'n bandje kregen, werden dinsdagvoormiddag naar het voetbalstadion Crossing in Schaarbeek gebracht. Die plek fungeert momenteel als bufferzone en voorziet de mensen van een douche, een maaltijd, schone kleren en een medische screening.

Noodopvangcentrum Crossing

Om 12 uur vanmiddag waren er reeds 250 mensen aangekomen in Crossing: daarmee is de totaalcapaciteit van het noodopvangcentrum bereikt.

"Het bleek dat er heel wat andere mensen van buitenaf, die geen bewoners waren, zijn aangekomen aan de ingang", zegt France Dammel, woordvoerster van de GGC. "Het aanvankelijke aantal werd opgeblazen. We hebben om 11.20 uur de bevestiging gekregen dat er 250 mensen met blauw bandje zijn ontvangen voor een medische screening. Alle andere mensen die niet als bewoner worden geïdentificeerd worden niet opgevangen, zoals op voorhand afgesproken."

Voor de overgebleven mensen met een blauw bandje die toch nog op straat staan, wordt nu een oplossing gezocht. Het is niet zeker of en wanneer een oplossing gevonden wordt, want morgen volgt een gedwongen evacuatie met politie en nadien volgt een vergrendeling van het gebouw.

Tuberculose

Van de mensen die momenteel in Crossing worden opgevangen, hebben 125 mensen reeds kunnen douchen en werden 75 mensen medisch gescreend. Tot nu toe bleken twee personen aan tuberculose te lijden, zij werden overgebracht naar het UMC Sint-Pieter.

De mensen die in goede gezondheid verkeren, kunnen enkele dagen in het nieuwe noodopvangcentrum Crossing in Schaarbeek verblijven. Het centrum beschikt over een capaciteit van 250 plaatsen.

Daarna krijgt iedereen een opvangplaats toegewezen van het Gewest, in afwachting van een definitief antwoord van Fedasil. "Als er mensen doorstromen vanuit het noodopvangcentrum naar het reguliere opvangnetwerk, dan komen er natuurlijk opnieuw plaatsen vrij voor andere mensen die daar nood aan hebben. Zoals bijvoorbeeld de vluchtelingen die op de brug aan het Klein Kasteeltje slapen", aldus Balci.

Chaotische coördinatie

Dinsdagochtend verzamelden er zich veel meer mensen dan voorzien in de Paleizenstraat. Eerst was er sprake van 120 aanwezigen, later van 400 tot zelfs 1000 mensen. Heel wat asielzoekers die niet in de Paleizenstraat verblijven, zijn namelijk naar de ontruiming gekomen in de hoop op verzorging en onderdak. Er waren drie bussen voorzien, maar die zaten meteen overvol waardoor veel mensen uren op straat stonden te wachten.

De volgende stap is om de aanwezigen te informeren over de situatie. Het risico bestaat natuurlijk dat zij dan samen opnieuw het kraakpand zullen bezetten.

De aanwezige hulporganisaties betreuren dat er zoveel onzekerheid is op het terrein en dat er geen duidelijk signaal komt vanuit politieke hoek. Behalve de woordvoerder van Cécile Jodogne (DéFI) waren er geen politici aanwezig op de persconferentie.

"We kunnen enkel zeggen dat we werken aan oplossingen voor de mensen. We weten momenteel zelf nog niet welke", vertelt een woordvoerder van de gemeente Schaarbeek. "We moeten zorgen dat het paleis zich niet een tweede keer vult, want dan is het een herhaling van het probleem. Het doel is de ontruiming, want het is op vlak van veiligheid en hygiëne te risicovol om in het gebouw te verblijven", vervolgt hij.

Het gebouw, dat in handen is van het Brussels gewest, wordt volledig leeggemaakt om de werken erin te hervatten. Het is de bedoeling om er op middellange termijn een menselijk en goed uitgerust onthaalcentrum voor kwetsbare mensen van te maken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni