Brandweer pompiers Brussel dood brandweermannen Patrick Bastelier en Alain Tacquenière in 2008 2

| Archiefbeeld

Vakbond: ‘Brusselse brandweer had nooit openbare instelling mogen worden’

© Belga
30/01/2018

De omvorming van de Brusselse brandweer tot een instelling van openbaar nut was een vergissing. Dat is dinsdag de boodschap van de vakbond in de commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels Parlement. “Het zou goed zijn om de brandweer uit de dienst van openbaar nut te halen en in te passen in een hulpverleningszone zoals in de rest van het land.”

Vrijgestelde voor ACV Openbare Dienst was Dirk Van der Ougstraete. Hij werd dinsdag samen met collega's van de socialistische en liberale vakbond gehoord in de commissie. Van der Ougstraete wees erop dat de vakbonden de Brusselse regering herhaaldelijk hadden gewezen op de nefaste rol van de directeur-generaal voor de werking van de Brusselse brandweer.

De hoorzitting dinsdag was de laatste in een reeks om na te gaan of een bijzondere commissie moet worden opgericht over de problemen bij de Brusselse brandweer.

Voor de ACV'er is de tweeledige structuur van de Brusselse brandweer met een operationele en een administratieve tak de oorzaak van heel wat problemen. Overigens werden pas in 2013 een directeur-generaal en adjunct-directeur-generaal aangesteld aan het hoofd van de administratieve tak, terwijl dat van bij de aanvang had moeten gebeuren.

‘Onmogelijke samenwerking met directeurs-generaal’

Van der Ougstraete was erg scherp voor de directeurs-generaal Chantal Jordan en haar opvolger Thierry Merchen, met beiden een verleden op kabinetten. Voor de operationele leiding was het "onmogelijk" was om met de twee samen te werken.

De vakbonden hebben de Brusselse regering herhaaldelijk gewaarschuwd voor de houding van Jordan, zei Van der Ougstraete. In 2015 trokken ACV en VSOA een stakingsaanzegging terug in na de belofte van de regering om een hervorming bij de brandweer door te voeren. Maar in een brief aan de regering van mei 2015 wezen ze op de "onverantwoorde situatie" die ontstaan is, omdat de administratieve leiding weigerde mee te werken.

Volgens de vakbonden moest staatssecretaris Cécile Jodogne toegeven dat er een ernstig probleem is.

‘Te weinig officieren’

Niet alleen aan de administratieve kant, maar ook bij de officieren is er een groot personeelsprobleem. "We wachten al 15 jaar op een kaderuitbreiding voor de officieren,” klinkt het.

“Intussen zijn er aanwervingen gebeurd, maar door de opleidingen die ze nog dienen te volgen, kunnen ze niet voor 2019 worden ingezet, terwijl er nog een aantal officieren op pensioen zijn vertrokken."

‘Weg met dubbele structuur’

Van der Ougstraete toonde zich "gematigd positief" over de hervorming die Jodogne momenteel doorvoert. Maar de dubbele structuur blijft bestaan en de administratief coördinator kan nog steeds elke beslissing blijven blokkeren.

De ACV-afgevaardigde zei - buiten de officier die een bedrijf had dat opleidingen organiseerde - geen weet te hebben van mogelijke belangenconflicten van andere officieren. Ook over persoonlijke verrijking kon hij geen informatie verstrekken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , DBDMH , Cécile Jodogne

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni