Op Twitter regent het inmiddels reacties op de aankonding van het ontslag van staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels/Vooruit). De oppositie is luidop tevreden, terwijl de meerderheid kiest voor steunende woorden. "Ik verlies een vriend," zegt minister-president Rudi Vervoort (PS). Ook buitenlandminister Hadja Lahbib (MR) ligt onder vuur.
Van 'zware fout' tot 'moedig': reacties op ontslag Pascal Smet
De partijen N-VA en MR reageren tevreden op Smets ontslag. “Dit is een terechte en enige correcte beslissing. Dit was een té zware politieke fout," zegt Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA) op Twitter. "Criminele regimes uitnodigen in Brussel gaat lijnrecht in tegen het internationale open statuut dat Brussel uitdraagt. Dit was géén diplomatieke conferentie, maar een politieke bijeenkomst."
"De trots van Brussel is om de onderdrukten te ontvangen, niet de onderdrukkers. De Brusselse regering kan niet meer zomaar handelen zonder gevolgen te hoeven vrezen. Onze hoofdstad verdient beter," schreef MR-parlementslid David Leisterh op Twitter.
Vanwege CD&V noemt parlementslid Bianca Debaets Smets beslissing "sterk, maar onvermijdelijk omdat de politieke fout te grof was". Dat meldt haar medewerker. Debaets kijkt bovendien naar de rest van de Brusselse regering. “Niettemin blijven er grijze zones in dit dossier: wisten de twee ministers bevoegd voor het Imago van Brussel (Vervoort en Gatz) echt niets? Ook voor de betaling van hotelovernachtingen door het Brussels Gewest?”
Hadja Lahbib ook in vizier
Bij N-VA noemen ze de toekenning van de visa voor de Iraanse delegatie nog altijd een gedeelde verantwoordelijkheid tussen Smet en federaal buitenlandminister Hadja Lahbib (MR). "We blijven erbij dat dit een gedeelde verantwoordelijkheid betreft. Het toekennen van visa is en blijft uiteindelijk een federale beslissing," zegt Vanden Borre.
De boodschap is ook gedeeld door partijvoorzitter Bart De Wever. "Dat Pascal Smet zijn verantwoordelijkheid neemt is correct, maar de politieke eindverantwoordelijkheid blijft bij de minister van Buitenlandse Zaken. Zij kan niet aanblijven. Een signaal is nodig dat echte politieke vluchtelingen in ons land veilig zijn voor het Iraanse regime," tweet hij.
Brussels fractieleider voor N-VA, Cieltje Van Achter, kwam het partijstandpunt uitleggen in onze tv-studio.
Ook de partij Vlaams Belang vraagt in de zaak om het ontslag van buitenlandminister Lahbib. "Het ontslag van Brussels staatssecretaris Pascal Smet is compleet terecht. Minister Lahbib moet volgen," tweette partijvoorzitter Tom Van Grieken.
Défi-voorzitter François De Smet volgt die redenering. "Smets ontslag was onvermijdelijk geworden door een grote politieke fout, maar de visa hadden niet afgeleverd mogen worden door de federale staat," zegt hij.
MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, partijgenoot van Lahbib, voelt zich in elk geval niet aangesproken. Hij spreekt over Brussels amateurisme in de hele zaak. "Als verantwoordelijke voor buitenlandse betrekkingen had Pascal Smet deze uitnodiging nooit mogen aanvaarden. Maar los van deze zaak, zien we hier opnieuw de lichtzinnigheid en het amateurisme van de Brusselse regering op alle vlakken, te beginnen met de economie, netheid en mobiliteit," zegt hij.
'Moedig' en 'bedankt'
Wie zich wel voor Smet uitspreekt, zijn de Brusselse partijgenoten Ans Persoons (one.brussels-Vooruit) en Hannelore Goeman (Vooruit). Zij bedanken hem publiekelijk voor zijn bijdrage aan de stad. Bij zijn ontslag had Smet al laten weten dat noch zijn partijvoorzitter Conner Rousseau, noch zijn regeringscollega's hem ertoe hadden gedwongen.
Collega's Elke Van den Brandt (Groen) en Nawal Ben Hamou (PS) noemen zijn beslissing inderdaad "moedig" via Twitter, minister Bernard Clerfayt (Défi) "huldigt zijn politieke correctheid". De partij Vooruit bedankt Pascal Smet via Facebook voor zijn jarenlange inzet.
Volgens minister-president Rudi Vervoort (PS) verliest de Brusselse regering "een staatssecretaris met grote gedrevenheid voor zijn gewest". Dat laat Vervoort weten in een persbericht. “Ik verlies ook een vriend met wie ik heel wat heb meegemaakt en verwezenlijkt. Dat vind ik zeer jammer. Ik bedank Pascal Smet voor zijn jarenlange toewijding. Ik wens hem veel moed. Ik weet dat hij zich nog verder zal inspannen ten dienste van onze mensen”, zegt Vervoort.
Ecolo-collega Alain Maron noemt Smets ontslag "een politieke beslissing, maar menselijk zeker moeilijk". "Ik wens hem het beste in zijn verdere carrière," zegt Maron via Twitter.
Ontslag Pascal Smet
Lees meer over: Brussel , Politiek , Ontslag Pascal Smet , Pascal Smet , ontslag pascal smet , Brusselse regering , staatssecretaris