Pascal Smet (one.brussels/Vooruit) stopt als staatssecretaris in de Brusselse regering. Aanleiding is de komst van een Iraanse delegatie naar de Brussels Urban Summit deze week. Uit nieuw e-mailverkeer blijkt dat het Brussels Gewest, onder Smets administratie, ook de verblijfskosten van deze mensen heeft betaald. “Ik heb zelf geen fout gemaakt, maar het is onder mijn verantwoordelijkheid gebeurd."
Pascal Smet neemt ontslag naar aanleiding van Iraans bezoek
Smet heeft zijn ontslag zondagmiddag in een brief gemeld aan Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Hij doet dat naar aanleiding van nieuwe e-mails die dit weekend opdoken, meldt hij. De voorbije dagen kwam de staatssecretaris onder vuur omdat hij erop zou aangedrongen hebben de Iraanse delegatie België binnen te laten. Ook minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) kreeg kritiek.
Vrijdag verdedigde Smet zich nog in het Brussels parlement door te zeggen dat hij "geen druk heeft uitgeoefend" bij Buitenlandse Zaken. Dat herhaalt hij zondag opnieuw. Maar uit nieuwe e-mails blijkt dat zijn kabinet toeliet om ook de verblijfskosten van de Iraanse delegatie en een Russische vice-burgemeester te dekken, zoals dat voor alle andere delegatiehoofden is gebeurd. Smet spreekt over een inschattingsfout van een medewerker. "Mijn medewerker heeft dat aanvaard zonder mij te verwittigen."
'Geen fout'
“Ook al wist ik het niet, ook al heb ik zelf geen fout begaan, het is onder mijn verantwoordelijkheid gebeurd," meldde hij zondag. "Ik kan het niet met mijn geweten in overeenstemming brengen dat er Belgisch geld voor verblijfskosten naar een vertegenwoordiger van het Iraans of Russisch regime zou gaan.” De organisator van de conferentie, Metropolis, zal de kosten nu wel terugbetalen aan het Brussels Gewest, liet Smet nog weten.
Toch neemt de staatssecretaris ontslag, naar eigen zeggen uit verantwoordelijkheidsgevoel. "Ik heb geen fout begaan. De e-mail die vanochtend is opgedoken, bevestigt mijn stelling. Maar ik heb toch beslist om ontslag te nemen. Ik heb dat alleen beslist, om de eenvoudige reden dat politieke verantwoordelijkheid in deze tijden erg belangrijk is. Een ander zou nu misschien zijn medewerker ontslaan. (...) Hadja Lahbib moet zelf beslissen of ze die stap ook moet zetten.”
Smet liet verder weten dat hij "persoonlijk aangedaan" is door hoe Lahbib hem in het federaal parlement "onder de bus gooide" en hoe "smalend" er gesproken is over stadsdiplomatie. Hij vergeleek stedennetwerk Metropolis zelfs even met de Verenigde Naties door te zeggen dat iedereen er moet kunnen praten, om samen tot verandering te komen. Tenslotte gaf Smet toe dat hij ook moe is van de politiek, nadat hij zich eerder dit jaar al moest verantwoorden in de Uber-commissie in het Brussels parlement. "Het was niet meer zo leuk. Ook dat speelde mee."
Opvolg(st)er
Het ontslag komt er volgens Smet niet onder druk van partijvoorzitter Conner Rousseau. "Die vond die stap niet nodig, maar hij respecteert mijn beslissing wel."
Smets opvolger in de Brusselse regering is nog niet bekend maar er komt volgende week wellicht een voorstel. "Ik vind het belangrijk dat zij of hij ook de persoon is die de lijst zal trekken bij de verkiezingen," zegt Smet. Vooral de naam Ans Persoons, vandaag schepen in de Stad Brussel, wordt genoemd als opvolgster. Ook de naam Hannelore Goeman, vandaag fractieleidster voor Vooruit in het Vlaams parlement valt.
Omgekeerd vertrekt Hilde Sabbe (One.brussels) uit het Brussels parlement omdat Pascal Smet opnieuw haar plaats inneemt, laat Sabbe weten.
Ontslag Pascal Smet
Lees meer over: Politiek , Ontslag Pascal Smet , Pascal Smet , brussels urban summit