Minister-president Rudi Vervoort heeft de beslissing verdedigd van de verschillende raden van bestuur van de bevoegde Brusselse administraties over de overheidsopdracht voor de bouw van 500 woningen in de Friche Josaphat, een strook waar de natuur de voorbije jaren vrij spel heeft gekregen. Hij betreurde dat dit gebeurt zonder een politieke beslissing over het Richtplan van Aanleg (RPA) Josaphat.
Vervoort verdedigt stemmingen rond overheidsopdracht Josaphat
Vervoort kreeg tijdens het vragenuurtje in het Brussels Parlement vragen van oppositieleden Gaëtan Van Goitsenhoven (MR), Victoria Austraet (onafhankelijk) en coalitiegenoten Soetkin Hoessen (Groen) en Isabelle Pauthier (Ecolo) nadat Ecolo donderdag de ministerraad vroegtijdig verlieten omwille van het dossier.
Volgens Hoessen wordt met de goedkeuring van de toewijzing door de raden van bestuur het RPA omzeild, wordt het hele participatieve proces aan de kant geschoven en dreigen er juridische risico's. De minister-president wees erop dat in december 2017 de procedure was opgestart om een bouwpromotor te vinden om een eerste reeks woningen op te trekken.
De definitieve biedingen werden in maart 2021 ingestuurd en lopen op 9 maart af. Daarom wordt de toewijzing van het contract nu voorgelegd aan de raden van bestuur van de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI), de eigenaar van het terrein, en de drie openbare huisvestingsoperatoren, de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM), Citydev en het Woningfonds.
De twee eerste stemden donderdagnamiddag, de derde doet dat vrijdagnamiddag, terwijl het punt op de raad van bestuur van het Woningfonds uitgesteld werd.
"Door dit niet te doen, zou het voordeel van deze offertes, die vóór de energiecrisis en de stijging van de materiaalkosten waren ingediend, verloren zijn gegaan. Het zou betekenen dat de vruchten van zes jaar werk verloren zouden gaan en men zich blootstelt aan schadeclaims van de kandidaten", aldus Vervoort.
Hij vond het betreurenswaardig dat de procedure moet verlopen zonder politieke beslissing over het ontwerp van RPA, maar de openbare instellingen kunnen autonoom functioneren en beslissen.
Rudi Vervoort wees er nog op dat het gaat om een project dat iets minder dan 3,63 hectare van de 14 hectare van het RPA Josaphat zou beslagen. Op die 3,63 hectare is 1,08 hectare bestemd voor de bouw van 509 woningen, waarvan 52 procent openbare huisvesting.
Lees meer over: Schaarbeek , Politiek , friche Josaphat , Josaphat , Josaphatfriche , josaphat-site , Josaphatpark , minister-president Rudi Vervoort , Brussels Parlement