Minister-president Rudi Vervoort (PS) wil vermijden dat er na de verkiezingen van 2018 vier zitjes voor gemeenteraadsleden in Brussel bijkomen. Op termijn moet het aantal politici niet enkel stabiliseren, maar ook dalen, zegt hij. "Rommelen in de marge", klinkt het bij N-VA, die stelt dat de Nederlandstaligen hiervan de dupe zouden worden.
Vervoort wil het aantal gemeenteraadsleden bevriezen
Bevries het aantal Brusselse gemeenteraadsleden na de verkiezingen van 2018. Die opmerkelijke oproep lanceerde Vervoort dinsdagochtend in de commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels parlement. In 2012 werd het aantal gemeenteraadsleden nog bijgesteld om te compenseren voor de bevolkingsgroei van het gewest, maar met die praktijk wil Vervoort nu komaf maken.
De minister-president verduidelijkt dat het om een "overgangsmaatregel" gaat. Op termijn wil hij het aantal politici binnen Brussel ook effectief doen dalen. Reden daarvoor is dat Brussel in vergelijking met gelijkaardige steden in binnen- en buitenland relatief te veel volksvertegenwoordigers telt.
Maar eerst wil Vervoort er dus voor zorgen dat het aantal politici in 2018 niet verder stijgt. Door dat te doen, zouden vier nieuwe zitjes in de Brusselse gemeenteraden bedreigd worden.
‘Druppel op een hete plaat’
“Rommelen in de marge”, zegt parlementslid Johan Van den Driessche (N-VA) aan BRUZZ. “Het Brussels Gewest telt zo'n 1.100 politici. Vermijden dat er daar vier bijkomen, is niet meer dan een druppel op een hete plaat."
“Erger nog”, gaat Van den Driessche verder, “Door blind te snoeien dreigen vooral de kleinere partijen in Brussel – in de praktijk dus de Nederlandstaligen – de dupe te worden van deze maatregel. Het aantal Nederlandstalige gemeenteraadsleden is nu al beperkt, zij zullen hierdoor het eerst sneuvelen.”
Van den Driessche geeft evenwel toe het achterliggende idee van een daling van het aantal politici aan te moedigen. Minder vertegenwoordigers, én betere bescherming voor Nederlandstaligen, valt dat te rijmen? “Fuseer de 19 gemeentes”, zegt hij. “In die ene gemeenteraad zou het aantal politici lager liggen, en zouden Nederlandstaligen beschermd kunnen worden zoals ze dat vandaag in het parlement zijn.”
Tweetalige lijst
Vervoort geeft in de commissie meteen te kennen rekening te willen houden met de impact van een bredere hervorming op kleinere partijen. Hij stipt ook aan dat gemeentes vandaag al aangemoedigd worden om een Nederlandstalige schepen op te nemen, en dat Nederlandstalige politici desgewenst ook op een tweetalige lijst op kunnen komen.
Lees meer over: Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.