Joke Schauvliege (CD&V), Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, in het Vlaams Parlement

| Joke Schauvliege (CD&V), Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, in het Vlaams Parlement.

Vlaams minister Joke Schauvliege neemt ontslag na uitspraken over klimaatprotest

© BRUZZ - Belga
05/02/2019
Updated: 05/02/2019 19.16u

Joke Schauvliege (CD&V) zet een stap opzij als Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. Haar uitspraken over het klimaatprotest als een verdoken complot doen haar de das om. Ze blijft wel lijsttrekker voor Oost-Vlaanderen bij de komende verkiezingen.

Dat bevestigden Schauvliege en CD&V-voorzitter Wouter Beke op een persconferentie.

"Het was duidelijk dat de voorbije weken de pijlen steeds op mijn persoon werden gericht. De voorbije week werd ik overspoeld met duizenden mails en sms'en op mijn iPhone, dag en nacht", zegt Schauvliege dinsdagavond.

'Verbale uitschuiver'

"Ik kon geen normale communicatie meer voeren, ik kon niet meer met mijn gezin communiceren, met de parlementairen... Ik heb mij in die omstandigheden laten meeslepen in een verbale uitschuiver en heb een niet-gecontroleerd gerucht voor waar aangenomen en heb mij daarvoor verontschuldigd. Maar de stroom van kritiek is blijven komen en het is moeilijk om op die manier te blijven functioneren als klimaatminister."

"Er liggen nog heel belangrijke dossiers op tafel, zoals de betonstop. Ik hoop dat die er allemaal snel kunnen doorkomen. Daarom denk ik dat het beter is dat ik ontslag neem en dat het klimaatbeleid kan worden gevoerd zonder dat mijn persoon dat hypothekeert."

Lijsttrekker

Schauvliege neemt dus ontslag als minister, maar kan wel lijsttrekker blijven voor voorzitter Wouter Beke. "Wat mij betreft, kan ze lijsttrekker blijven. Ik heb samen met de hele partij alle vertrouwen in Joke. Als ze nu een stap opzij zet, is het om verder mogelijk te maken wat ze heeft opgebouwd", zei hij.

Viceministerpresident Hilde Crevits had het over "reculer pour mieux sauter". Zowel de Vlaamse ministers als de parlementairen blijven volgens haar "als één blok" achter Schauvliege staan.

Het is nog niet beslist wie de bevoegdheden van Schauvliege overneemt in de regering. "We kunnen nu enkel oproepen om de redelijkheid terug te brengen en de intimidatie te stoppen", besloot Beke. "Duizenden sms'en hebben nog geen gram uitstoot doen verminderen."

'Snel nieuwe minister'

Ondertussen heeft ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) gereageerd. "Ik neem akte van het ontslag van Joke Schauvliege. Ik heb begrip voor haar conclusie dat haar positie onhoudbaar was geworden."

"Ik dank haar voor de voorbije jaren van samenwerking en reken erop dat CD&V snel met een voordracht komt van een nieuwe minister, op wiens schouders een belangrijke taak zal rusten met het oog op de uitwerking van het Vlaams Klimaat- en Energieplan", aldus Bourgeois.

Groen-fractieleider Björn Rzoska vindt dat het ontslag van Schauvliege "vooral een nieuw begin moet zijn voor het Vlaams klimaatbeleid", dat zegt hij op Twitter. Zij SPA-collega Joris Vandenbroucke heeft het over een "onvermijdelijke beslissing" en hoopt dat er nu een antwoord komt "op de legitieme eisen van de duizenden die op straat kwamen voor het klimaat".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Joke Schauvliege , klimaat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni