Vlaanderen investeert bijna 3,5 miljoen euro in Bruegelactiviteiten in Brussel en de Rand. Ruim 1,6 miljoen euro daarvan gaat naar het Bruegelmuseum, een project dat al jaren aansleept. Het huis in de Hoogstraat zou zo tegen 2019 toch kunnen openen. Dan worden de schijnwerpers immers een heel jaar op Bruegel gericht, een Brabantse schilder die een groot deel van zijn leven in Brussel woonde.
Vlaamse regering investeert in Brussels Bruegelhuis
Dat heeft de Vlaamse minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) zondag bekendgemaakt.
In 2018 werd al eens 22 miljoen euro vrijgemaakt voor projecten rond de Vlaamse meesters. Het extra geld gaat naar zes nieuwe projecten die de erfenis van de Vlaamse meesters in Vlaanderen moet doen opleven en toeristen van over de hele wereld moet lokken.
Zo gaat er 1,6 miljoen euro naar het Bruegelhuis in de Brusselse Hoogstraat, het pand waar de Vlaamse schilder in de zestiende eeuw gewoond zou kunnen hebben. Het pand wordt ingericht met (gebruiks)voorwerpen uit die tijd. Bezoekers zullen zich in Bruegels atelier kunnen wanen, meldt Weyts.
Er worden hoogtechnologische middelen ingezet zoals projecties en ‘augmented reality’. Via een toeristische wandeling die vanaf het Bruegelhuis langs onder andere de Kunstberg en de Kapellekerk loopt, wordt het huis verbonden met de authentieke schilderijen in het Museum voor Schone Kunsten (KMSKB).
Getouwtrek om Bruegelhuis
Dat was al jaren het plan voor het Bruegelhuis, maar de werkzaamheden aan het pand liepen jaren vertraging op omdat de federale regering er geen geld voor uittrok. Frappant was dat voogdijminister Elke Sleurs (N-VA) destijds zei dat er geen geld was voor het museum. In 2019 worden de schijnwerpers het hele jaar op Bruegel gericht, en bedoeling is nu dat het museum dan open kan gaan.
Ook de Blik van Bruegel - een wandel- en fietsparcours in de Vlaamse Rand langs bijvoorbeeld de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede en de kapel van Sint-Anna-Pede - krijgt voor 766.000 euro Vlaamse steun.
De tentoonstelling in het kasteel van Gaasbeek Bruegel herontdekt, middenin het breugeliaanse landschap van het Pajottenland, krijgt ruim een half miljoen subsidie. Voor de expo Back to Bruegel in de Brusselse Hallepoort wordt een vergelijkbaar bedrag vrijgemaakt.
Projecten rond twee andere Vlaamse meesters krijgen eveneens steun, over Bouts in Leuven en Adriaen Brouwer in Oudenaarde.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.