Bruegelhuis wordt onderdeel van Bruegelparcours

EVC
© brusselnieuws.be
07/08/2013
Het Museum voor Schone Kunsten opent in 2017 het Bruegelhuis. In dat huis in de Hoogstraat 132, hartje Marollen, heeft de schilder vermoedelijk gewoond in de 16de eeuw. Via allerlei objecten wordt de leefwereld van Bruegel weer tot leven gebracht, als onderdeel van een heus Bruegelparcours.

Het Museum voor Schone Kunsten blijft in volle mutatie. Op 6 december van dit jaar opent het reeds lang aangekondigde Fin-de-Siècle Museum, dat focust op de kunstcollectie uit de periode 1880-1910. Het wordt een nieuwe, afzonderlijke entiteit binnen het Museum voor Schone Kunsten aan de Regentschapsstraat. De afdeling moderne kunst blijft gesloten en het is wachten op de verbouwing van het Vanderborghtgebouw in de Schildknaapstraat als tijdelijk onderkomen voor de moderne collectie.

Het museum haalt ondertussen een nieuwe pijl uit zijn koker met de geplande opening van het Bruegelhuis in 2017, waarover La Libre Belgique woensdag bericht. Breugel leefde van 1563 tot 1569 in Brussel, in de Marollen, maar het is niet zeker of dat wel in het Bruegelhuis was. Wel zeker is dat schilder David Teniers III in het huis heeft gewoond.

Begraven in Kapellekerk
De familie Heulens-Verdermeiren, Bruegelfans, kochten het huis in 1940. De restauratie werd pas in 1969 afgewerkt. De eigenaars wisten 120 objecten te verzamelen gerelateerd aan de leefwereld van de schilder. Irène Heulens-Vandermeiren gaf als weduwe de hele collectie in 2007 aan het Museum voor Schone Kunsten.

Bedoeling is om een Bruegelparcours uit te bouwen, dat start aan het Museum voor Schone Kunsten, dat vijf belangrijke werken van Bruegel bezit. Andere haltes zijn dan het Bruegelhuis en de Kapellekerk, waar de schilder begraven ligt.

Eerst moet het pand in de Hoogstraat grondig worden gerenoveerd, en aangezien het huis beschermd is, is dat geen eenvoudige klus. Een voorlopige studie van de Regie der Gebouwen raamt de kosten voor renovatie en inrichting op 2 miljoen euro. Die som moet nog bijeengevonden worden. Momenteel zijn gesprekken aan de gang met energiebedrijf Suez, die een mecenaat zou kunen aangaan, net als dat eerder gebeurde met het Magritte Museum aan de Kunstberg.

Het aantal bezoekers zal beperkt worden, want het gaat om een kleine ruimte.

Multimediaprojectie
"Er komt een multimediaprojectie over leven en werk van Bruegel", zegt Joost Vander Auwera, projectcoördinator van het Bruegelhuis, aan brusselnieuws.be. "Ook de artistieke betekenis van de wijk - dan een internationaal centrum voor de tapijtkunst - komt aan bod. In twee andere zaaltjes brengen we een historische evocatie aan de hand van gebruiksvoorwerpen en meubels. Voorts is er ook plaats voor een museumshop, en gaan we trachten de tuin in het project te intregeren."

Vander Auwera hoopt dat het museum kan opengaan in september 2017, want het was in september - 1563 - dat Bruegel in de Kappellekerk is getrouwd.

De prijs voor een combiticket zal vermoedelijk ergens schommelen tussen 9 en 12 euro.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni