In het Vlaams Parlement hebben Open VLD, N-VA en CD&V een motie voor een tweede belangenconflict ingediend tegen het Brussels voorstel om een decumul in te voeren. Die motie is ook goedgekeurd met de noodzakelijke driekwartmeerderheid. Door het tweede belangenconflict wordt de decumul over de verkiezingen van 26 mei getild.
Vlaanderen dient tweede belangenconflict in tegen decumul
In het Brussels Parlement is een meerderheid te vinden voor een decumul. Daardoor zouden burgemeesters of schepenen van grote gemeenten hun ambt niet meer kunnen combineren met een zitje in het Brussels, Vlaams of Europees parlement, of in de Kamer of de Senaat.
Anti-blokkeringssysteem
Alhoewel een grote meerderheid in het Brussels Parlement voorstander is van het decumulvoorstel, is aan Vlaamse kant enkel SP.A en Groen voor, terwijl een meerderheid in beide taalgroepen nodig was. De Franstalige partijen wilden daarom gebruik maken van het ABS, het anti-blokkeringssysteem, waardoor eenderde van de stemmen aan Nederlandstalige kant voldoende zou zijn.
Voor N-VA, Open VLD en CD&V zou hierdoor geen rekening gehouden worden met de Nederlandstaligen en daarom riepen ze een eerste belangenconflict in. Dat liep woensdag in het Overlegcomité af zonder resultaat.
Maar nu hebben die partijen dus een tweede motie om een belangenconflict in te roepen ingediend, dat intussen is goedgekeurd in het Vlaams parlement. Enkel oppositiepartijen Groen en SP.A stemden tegen, samen met Hermes Sanctorum (onafhankelijke).
"Het gaat ons erom dat men het zogenaamde ABS oneigenlijk wil gebruiken. Het is namelijk enkel bedoeld voor wanneer de instellingen totaal geblokkeerd zouden zijn, en dat is nu niet het geval," verklaart Karl Vanlouwe (N-VA).
Als gevolg wordt de decumul doorgeschoven naar de volgende legislatuur, na de verkiezingen van mei dit jaar.
'Drie partijen kiezen voor cumul'
Groen reageert ontgoocheld op de indiening van het tweede belangenconflict. "De drie partijen kiezen ervoor het gecumuleer van postjes in stand te houden, en verdedigen daarmee de belangen van een handvol Brusselse politici, in plaats van die van alle Brusselaars", zegt Elke Van den Brandt, Vlaams Parlementslid en lijsttrekker voor Groen in mei.
"Open VLD, N-VA en CD&V hebben vaak de mond vol over goed bestuur in Brussel. Ons voorstel tot decumul zorgt voor een eerlijkere en transparantere politiek en toch blokkeren ze het. Hun eigen mooie verklaringen zijn ze nu blijkbaar al vergeten", zegt Bruno De Lille, fractieleider in het Brussels Parlement.
Lees meer over: Politiek , decumul , Vlaams parlement , Brussels Parlement , belangenconflict , ABS
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.