Vlaanderen halveert bijdrage aan Daarkom

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
20/02/2013
De Vlaamse regering vermindert haar subsidie aan het Vlaams-Marokkaans Culturenhuis Daarkom van 515.000 naar 250.000 euro. Hierdoor komt de doorstart van Daarkom zwaar onder druk te staan.

D aarkom, geesteskind van Bert Anciaux, ging in september 2011 open in het vroegere La Gaîté-theater aan de Wolvengracht. De woelige verbouwings- en opstartfase had vijf jaar aangesleept, en de Vlaamse overheid bijna zes miljoen euro gekost.

Amper acht maanden na de opening ging het opnieuw mis. De financiën bleken een zootje en het prachtige Marokkaanse houtwerk was aangetast door houtworm. Het bestuur ontsloeg de directeur, de vierde al, en vroeg crisismanager Marc Van den Broeke het huis financieel gezond te maken met het oog op een doorstart. Die betaalde de schulden, liet bijna al het personeel ontslaan en tekende een nieuwe structuur uit. Hij berekende ook het minimale budget voor een goede werking: 750.000 euro, waarvan dik 500.000 euro van Vlaanderen en 250.000 euro van Marokko. Daarkom is jaarlijks immers al 314.000 euro kwijt aan huurlasten. De financiële voorwaarden werden overgenomen door het bestuur en het stuurcomité van hoge ambtenaren.

Niet realistisch
Marokko, dat altijd ad hoc geld had toegestoken, engageerde zich prompt tot een jaarlijkse subsidie van 250.000 euro. Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V), die de jongste jaren telkens 515.000 euro gaf, liet weten daarmee door te willen gaan, maar alleen als Marokko een "gelijkwaardig financieel engagement" aanging. De doorstart van Daarkom zou daarvan afhangen. Marokko ging niet in op de Vlaamse wens. Daarom heeft de Vlaamse regering nu beslist haar bijdrage te verminderen tot 250.000 euro. Aan Daarkom is gevraagd een meerjarenplan op te stellen met een totaalbudget van 500.000 euro.

Is de doorstart van Daarkom nu zwaar gehypothekeerd? "Die doorstart was altijd al gehypothekeerd," zegt voorzitter Larbi Khetouta. "Het is jammer, we waren er zo dicht bij. Maar 500.000 euro is niet realistisch." Aan opgeven wil hij voorlopig niet denken. "Dat zou pas verspilling zijn. Dan zijn alle uitgaven voor niets geweest."

Daarkom ging half december dicht voor renovatie, maar de werken aan het hout kunnen door juridische procedures niet beginnen. Sinds 1 februari is het huis ook onbemand: Van den Broeke stopte, en de laatste werknemer zit ziek thuis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni