'Vlaanderen kan geen taaleisen opleggen rond nieuw stadion'
Het nieuwe nationale voetbalstadion is nog niet uitgetekend, maar zorgt al voor heel wat commotie. Ook op taalkundig vlak. Aan Franstalige kant is men bezorgd over het taalgebruik en rond het stadion, omdat het nieuwe stadion er komt op parking C, Vlaams grondgebied dus.
In het Canvasprogramma Terzake liet Vlaams minister van Sport Philippe Muyters woensdag uitschijnen dat hij taalvoorwaarden wou koppelen aan de bouw van het stadion op Vlaams grondgebied. Brussels-minister-president Rudi Vervoort (PS) antwoordde donderdag op de RTBF-radio dat de taalwetgeving niet van tel kan zijn omdat het stadion met privémiddelen wordt gefinancierd.
Die laatste stelling wordt nu bevestigd door Frank Steenput, jurist bij de algemene diensten van de Vlaamse Gemeenschap. "Als privé-investeerders volledig opdraaien voor de bouw en uitbating van het stadion, dan geldt de taalwetgeving niet", zegt hij in De Standaard. "Zelfs indien de overheden instaan voor de kosten van wegenaanleg en openbaar vervoer verandert dat niets aan de zaak", zegt hij aan brusselnieuws.be. "Als het om een privé-project gaat is het taalgebruik vrij, zowel in het stadion als erbuiten, zoals voor flyers, affiches enz."
Wat de bewegwijzering betreft ligt het anders. Die is in het Brusselse Gewest in principe tweetalig, in Vlaanderen eentalig. Het stadion ligt in een grensgebied, want de Romeinsesteenweg ligt deels in Vlaanderen en deels in het Brusselse Gewest. Het stadion ligt wel volledig op het grondgebied van Grimbergen (Vlaanderen).
Gentlemen's Agreement
Toch wil het kabinet-Muyters van bij de start van de bouwprocedure de bouwondernemers wijzen op de taalverzuchtingen. "Wij kunnen de bouwondernemers en uitbaters niets opleggen, maar wel kunnen we met hen een gentlemen's agreement afsluiten", zegt woordvoerder Thomas Pollet aan brusselnieuws.be.
"Neen, het gaat er niet om dat de omroeper de goals enkel in het Frans zou mogen bejubelen, of andere absurditeiten. "Onze vraag is dat er in het stadion ook Nederlands wordt gesproken. Het is belangrijk dat de buurtbewoners zich niet uitgesloten voelen, dat ze zich in en rond het stadion thuis voelen. Taal is daar een aspect van", aldus Pollet.
Eurostadion
Lees meer over: Laken , Politiek , Sport , Eurostadion
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.