| De schoolcontracten zetten de deuren na sluitingstijd open voor verenigingen en bewoners uit de buurt.

Vlaanderen wil Brusselse schoolcontracten stopzetten

JP
© BRUZZ
14/01/2020

De Brusselse schoolcontracten – een project waarbij scholen na de uren de deuren openzetten voor bewoners en kinderen uit kwetsbare buurten – mag niet doorgaan. Dat oordeelt de Vlaamse regering. Met het project overschrijdt het gewest haar bevoegdheid.

Tijdens de laatste Vlaamse ministerraad kwam de Vlaamse regering overeen dat de Brusselse scholencontracten moeten worden stopgezet. "Onderwijs is een gemeenschapsbevoegdheid," legt de woordvoerder van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) uit. "Hier waagt de Brusselse regering zich op ons terrein. En als je één keer toelaat dat het gewest ingrepen doet op ons gebied, dan kan ze dat vaker doen. We moeten hier principieel in zijn. Anders is het hek van de dam."

De Vlaamse regering wil dan ook dat het Grondwettelijk Hof de Brusselse ordonnantie vernietigt, zo schrijft De Tijd en bevestigt het kabinet-Weyts aan BRUZZ. De Raad van State oordeelde eerder al in een advies dat sprake was van bevoegdheidsoverschrijding, dus woordvoerder Michaël Devoldere gaat ervan uit dat de Vlaamse regering gelijk zal krijgen.

De schoolcontracten werden in 2017 goedgekeurd door de Brusselse regering en de ordonnantie trad in juni 2019 in werking. Verenigingen en buurtbewoners kunnen buiten de schooluren gebruik maken van schoolinfrastructuur zoals de sportzaal, tentoonstellingsruimte en speelplaats. In de eerste plaats gaat de aandacht naar scholen in buurten die een negatief imago hebben en te weinig recreatieruimtes ter beschikking hebben. Het Brussels Gewest kende al negen scholen een contract toe, en maakte voor het project tien miljoen euro vrij.

Brussels minister Sven Gatz (Open VLD), binnen de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor Onderwijs en Scholenbouw, wil niet reageren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , schoolcontracten , armoedebestrijding , Ben Weyts , Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni