Didier Reynders wordt door de federale regering voorgedragen als commissaris voor de Europese Commissie. Reynders laat zelf weten erg blij te zijn met de kandidatuur, maar sommige partijen vinden de keuze voor Reynders als kandidaat-commissaris onaanvaardbaar.
Voordracht Reynders als Eurocommissaris stuit op weerstand
N-VA noemt het "onaanvaardbaar" dat de federale regering Didier Reynders (MR) voordraagt als Eurocommissaris. "Deze federale regering, die geen enkele democratische legitimiteit heeft, begint steeds meer te lijken op een uitzendkantoor voor ministers in lopende zaken. Bovendien gaat na het voorzitterschap van de Raad van Europa voor Charles Michel, opnieuw een topfunctie naar een Franstalige politicus", zegt N-VA-fractieleider in de Kamer Peter De Roover.
Normaal gezien gebeurt de aanduiding van een regeringscommissaris bij de vorming van een nieuwe federale regering. Maar die regeringsformatie is nog niet eens begonnen. De voordracht kon niet meer op zich laten wachten, vandaar dat de regering in lopende zaken deze "dringende" beslissing nam. N-VA vindt dat de regering het parlement bij de beslissing had moeten betrekken. "Het is bijzonder spijtig om te moeten vaststellen dat deze regering in lopende zaken weer niet de democratische reflex heeft om het parlement in deze belangrijke beslissing te betrekken. De Europese Unie en de functie van Eurocommissaris zijn te prominent om te laten beslissen door een regering in lopende zaken zonder meerderheid.
Vijf jaar lang zal Didier Reynders een van de belangrijkste Belgische stemmen op het Europese niveau zijn, maar met welke democratische legitimiteit?", zegt fractieleider De Roover. N-VA vindt het ook "onbegrijpelijk" dat CD&V en Open Vld met de voordracht van Reynders instemden en niet voor een Vlaamse kandidaat kozen. "Het zou in normale omstandigheden al opmerkelijk zijn dat alle Europese functies naar vertegenwoordigers van één taalgroep gaan, maar nu we binnenkort met de Brexit geconfronteerd worden is het van levensbelang een Vlaming aan die Europese tafels te hebben," besluit De Roover. Die merkt ook op dat Ursula von der Leyen had opgeroepen om een man én een vrouw voor de dragen als eurocommissaris, zodat ze evenveel mannen als vrouwen in haar commissie zou kunnen laten zetelen.
Ook Olivier Maingain laat op Twitter zijn ongenoegen blijken. Hij roept namens zijn partij Défi de Kamer op om een einde te maken aan 'deze schending van de grondwet'.
Groen vindt het eveneens niet kunnen dat de federale regering Didier Reynders (MR) voordraagt als Eurocommissaris zonder parlementair debat.
"De benoemingscarrousel zet zich nu ook in Europa verder. Het kan niet dat een minderheidsregering in lopende zaken dergelijke beslissing neemt, zonder uitgebreid debat over de toekomst van Europa en welke prioriteiten die de Europese Commissie moet aanpakken. Dit is een gebrek aan respect voor het parlement", zegt Europees parlementslid Petra de Sutter. Ook het feit dat er geen vrouwelijke kandidaat naar voren wordt geschoven, zit Groen hoog: "Ursula Von der Leyen, de toekomstig voorzitter van de Europese Commissie heeft nadrukkelijk gepleit voor een gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in de Europese Commissie. België moet deze pariteit onderschrijven en ook een vrouwelijke kandidaat naar voor schuiven", klinkt het nog.
MR-vicepremier Didier Reynders zelf is erg verheugd met zijn aanstelling als kandidaat-Europees Commissaris. Dat laat hij zaterdagavond weten in een reactie aan Belga.
"Ik ben uiteraard heel blij met het vertrouwen dat de collega's in mij stellen", zo liet hij even na 22.00 uur weten. "Ik ben ook verheugd met het grote aantal positieve reacties die mij sinds de aankondiging bereiken. " Normaal gezien gebeurt de aanstelling van een Europees Commissaris in het kader van een regeringsvorming. Maar die is nu nog niet aan de gang. Welke portefeuille Reynders zal krijgen in de Europese Commissie, is nog niet duidelijk. Het is wellicht wachten tot alle lidstaten de naam van hun commissaris hebben doorgegeven. Tot nu toe hebben 24 van de 27 lidstaten dat al gedaan. Reynders wil dan ook geen voorkeur uitdrukken voor een bepaalde portefeuille. Hij benadrukte wel dat het belangrijk was om de Europese timing te respecteren. Het Finse voorzitterschap van de Europese Unie heeft de lidstaten namelijk gevraagd om uiterlijk tegen maandag 26 augustus te laten weten wie hun kandidaat is. De kandidaten zullen dan een gesprek hebben met de gekozen voorzitster Ursula von der Leyen.
"België neemt deel vanaf het begin", zo klinkt het. "Dat laat ons toe meteen het debat te voeren over de competenties, op hetzelfde ogenblik als de kandidaten van de andere lidstaten." Dat proces gaat maandag van start, met waarschijnlijk in de namiddag al een ontmoeting tussen Reynders en von der Leyen, "die ik zeer goed ken aangezien ze tot afgelopen juli mijn collega was op Defensie." Over zijn rol van informateur aan de zijde van Johan Vande Lanotte (sp.a) , liet hij weten voort te zullen werken. "We zien wel hoe dat de komende maanden allemaal georganiseerd wordt". (
Lees meer over: Politiek , Didier Reynders , N-VA , MR , eurocommissaris , Europese Commissie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.