‘Wijkcontract Liedekerke is slechtste ooit'

EVC
© brusselnieuws.be
25/03/2015

Het Sint-Joostse Wijkcontract Liedekerke voorzag gerenoveerde woningen, heraangelegde straten, een openbare tuin en een park. Maar van de door het gemeentebestuur aangekondigde metamorfose is bijna niets in huis gekomen. "Het slechtste wijkcontract ooit", noemt oppositieraadslid Frederik Roekens (Groen) het.

Oppositieraadslid Frederik Roekens omschrijft het wijkcontract Liedekerke, dat liep van 2011 tot 2014, als “het meest rampzalige wijkcontract aller tijden.” Wanbeleid, zegt hij, maar ook pech.

“Haast geen enkel vastgoedproject is gerealiseerd", stelt hij vast. "Van de metamorfose van de wijk, die de gemeente had aangekondigd, is dus niets in huis gekomen, ondanks een budget van 15 miljoen euro."

Dinsdag interpelleert Ecolo-Groen het gemeentebestuur tijdens de gemeenteraad. In zijn interpellatie geeft Roekens een resem voorbeelden van vastgelopen projecten.

Stadskankers
Dat het project voor passiefwoningen en een wijkcommissariaat op een braakliggend terrein in de Leuvensesteenweg 89 niet is gerealiseerd, is volgens Roekens hét symbool voor het wanbeleid van de gemeente.

Ook voor een andere stadskanker is er nog geen oplossing. De bouw van 16 woningen in de Verbondstraat 5-23 is afgeblazen omdat er met eigenaar geen overeenkomst werd gevonden. De grond wordt daarbovenop volgens Roekens om onduidelijke redenen niet belast voor leegstand.

Een project voor 20 woningen op de parking van Delta-Lloyd in de Warmoesstraat 15 - 27 is eveneens afgevoerd. Om een gelijkwaardige vervangprojecten voor te stellen was het al te laat.Ook de plannen voor de Liedekerkestraat 79-81 belandden in de vuilbak.

Andere woonprojecten werden afgeblazen omdat ze niet binnen de termijn van het wijkcontract zijn rond geraakt, zoals dat van de Liedekerkestraat 113.

Volgens Groen is het enige goede nieuws het project voor twee creches (FR en NL) en woningen in de Liedekerkestraat 65-69 in extremis eind 2014 aan een aannemer werd toegekend. "Dit zal het enige vastgoedproject zijn van het wijkcontract dat, als alles goed loopt, volledig zal worden gerealiseerd", zegt Roekens.

'Verzachtende omstandigheden'
Roekens geeft toe dat de gemeente verzachtende omstandigheden kan inroepen. Snel na het indienen van het wijkcontract door het vorige gemeentebestuur was er een huiszoeking bij de Regie voor Stadsvernieuwing. Het onderzoek naar mogelijke corruptie is nog steeds aan de gang. De directeur is aan de deur gezet. De dienst is afgeschaft en geïntegreerd bij de gemeente-administratie. Dat heeft er mee voor gezorgd dat op het vlak van stadsrenovatie anderhalf jaar alles stil lag.

Ecolo-groen interpelleert het gemeentebestuur hierover dinsdag.

Gecontacteerd door brusselnieuws.be luidt het op het kabinet van burgemeester Emir Kir (PS) dat hij pas wil antwoorden op de kritiek tijdens de gemeenteraad zelf.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni