De afdeling kinderoncologie van het UZ Brussel is niet langer in staat om jonge kankerpatiëntjes die een acute behandeling ondergaan, op te vangen. De patiëntjes die in nabehandeling zijn, kunnen wel nog blijven. Het nijpende personeelstekort speelt het UZ Brussel al even parten.
15 jonge kankerpatiëntjes kunnen niet langer terecht in UZ Brussel wegens personeelstekort
Woordvoerder van het UZ Brussel Petra Van San benadrukt dat niet de volledige afdeling wordt gesloten. “Het gaat om een tijdelijke situatie door personeelstekorten,” klinkt het. “Daardoor zijn we nu genoodzaakt om een vijftiental patiëntjes die een acute behandeling nodig hebben - bijvoorbeeld kindjes die voor hun chemobehandeling regelmatig naar het ziekenhuis komen - naar een ander oncologisch centrum over te brengen. Vaak gaat het om kindjes in dagopname, de transfer gebeurt dus niet via ambulances.”
“Nieuwe behandelingen worden evenmin nog opgestart,” aldus Van San. “Maar kinderen die in nabehandeling zijn na de acute fase, worden wel nog steeds opgevangen bij ons. De overdracht is natuurlijk in overleg met de patiëntjes en hun ouders gebeurd, maar niettemin blijft het een moeilijke situatie.”
Personeelstekort
Van San geeft aan dat het al lange tijd moeilijk is om specialisten te vinden. “Het is een probleem dat we al een tweetal jaren kennen. We hadden iemand extra aangetrokken, maar die persoon heeft uiteindelijk een andere keuze gemaakt. Op dit moment is er sprake van een samenloop van omstandigheden: een combinatie van personeelswissels, ziekte en vakantieperiode leidt ertoe dat we met een personeelstekort zitten.”
De jonge patiëntjes worden overgebracht naar verschillende centra. “We hebben afspraken met verschillende centra. Afhankelijk van waar ze wonen, komen ze dus terecht in Brussel, Leuven of Gent. Voor de ouders, de kindjes en de zorgverleners is dit natuurlijk geen plezierige situatie. We zijn daarom ook persoonlijk met elk van hen in gesprek gegaan. We beseffen immers dat de impact groot is. Voor ons staat voorop dat de zorg voor deze kindjes optimaal blijft.”
De gesprekken met de ouders vonden de voorbije weken plaats. “Dus vanaf nu wordt hun dossier overgeheveld naar andere centra. Het is een soort uitdoofscenario, zou je kunnen zeggen,” aldus Van San.
Gesprekken
Wanneer het UZ Brussel wel opnieuw meer patiëntjes zal kunnen ontvangen op de afdeling kinderoncologie, en óf de huidige patiëntjes op een bepaald moment zullen mogen terugkeren, is niet geweten. “Dat hangt af van situatie tot situatie. Hoe lang moet iemand bijvoorbeeld behandeld worden? We hebben intussen gesprekken met een aantal artsen, maar we kunnen niet aangeven wanneer de situatie hersteld zal worden.”
"Pediaters zijn in het algemeen moeilijker vindbaar, zeker als het gaat om bepaalde specialisaties."
“Het gaat om een algemener probleem, zeker bij artsenprofielen. Pediaters zijn in het algemeen moeilijker vindbaar, zeker als het gaat om bepaalde specialisaties. Als ziekenhuis blijven we proactief werken aan onze teams en personeelsbezetting, maar het is niet altijd eenvoudig om een oplossing te voorzien.”
Het is niet de eerste keer dat het UZ Brussel moet aankondigen niet langer jonge kankerpatiëntjes op te kunnen nemen. In 2020 kreeg het verplegend team en de dokters van de dienst kinderoncologie van het UZ Brussel te horen dat hun dienst werd afgebouwd. Ook toen speelde een personeelstekort.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Gezondheid , kinderoncologie , UZ Brussel , petra van san