150 jaar art nouveau van Blerot: achterkleinzoon vraagt aandacht voor patrimonium

Godfried Roelant
© BRUZZ
21/02/2020

Een paar van de Brusselse huizen in art nouveau-stijl van de Brusselse architect Ernest Blerot zijn in verval. Achterkleinzoon Michaël de Borman grijpt de 150ste verjaardag van de ontwerper aan om aandacht te vragen voor de gevels die in slechte staat zijn. Het gaat om een aantal geklasseerde woningen in de Vanderschrickstraat in Sint-Gillis. “Ik hoop dat de gemeente of de bewoners de tijd nemen om de buitenmuren op te poetsen om verdere aantasting te voorkomen.”

Victor Horta kent iedereen, maar met Ernest Blerot is er nog een art nouveau architect die in Brussel zijn strepen heeft verdiend. Tussen 1896 en 1910 ontwierp hij meer dan 80 woningen of gebouwen, waarvan er vandaag maar liefst 39 geklasseerd zijn. Het gaat onder meer om huizen aan de Generaal De Gaullelaan in Elsene, met daarbij zijn eigen woning en nog eens twee wijken in Sint-Gillis en Elsene.

Geklasseerde buurten in Elsene en Sint-Gillis

Blerot tekende de plannen voor 19 huizen verspreid over de Vanderschrickstraat, de Waterloosesteenweg en de Jean Volderslaan. Hij was ook de bedenker van een aantal huizen in de Sint-Bonifaaswijk. In beide wijken zijn de gebouwen geklasseerd en dat maakt van Blerot de enige architect die in Brussel volledig geklasseerde buurten achter zijn naam heeft staan. En toch is hij bij het grote publiek niet zo bekend.

'In bijna al zijn gebouwen zit in de voorgevels een natuurelement verwerkt. Meestal was dat een boom die wortel schiet en naar boven groeit'

Michaël de Borman, achterkleinzoon Ernest Blerot

“Een groot deel van de archieven over zijn werken zijn in de loop van de tijd verloren gegaan. Dat kan misschien een reden zijn waarom veel mensen hem vandaag niet kennen”, legt zijn achterkleinzoon Michaël de Barman uit, die zijn overgrootvader verder beschrijft als een grote natuurliefhebber.

“In bijna al zijn gebouwen zit in de voorgevels een natuurelement verwerkt. Meestal was dat een boom die wortel schiet en naar boven groeit. Maar ook mozaïeken en glas-in-loodconstructies keerden vaak terug in zijn tekeningen.”

Gevels opknappen als eerbetoon

Blerot koppelde in zijn werken het praktische aan het esthetische. “Zo was er in zijn eigen woning een garage voor de auto. Daarmee was hij een pionier in Europa. Jammer genoeg is zijn huis volledig verwoest in 1965 en blijft er vandaag niets meer van over”, vertelt de Borman.

'Het zou zonde zijn moest zijn nalatenschap verder worden aangetast'

Michaël de Borman, achterkleinzoon Ernest Blerot

De tand des tijds heeft ondertussen ook op de voorgevels in de Vanderschrikstraat de nodige sporen achtergelaten. 150 jaar na de geboorte van Blerot roept de Borman op om het werk weer de glans van weleer te geven.

“Het zou zonde zijn moest zijn nalatenschap verder worden aangetast. Ik hoop dat de gemeente of de bewoners dit jaar de tijd nemen om de buitenmuren op te poetsen om verder verval te voorkomen. Dat zou een mooi eerbetoon zijn”, aldus de Borman nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Elsene , Sint-Gillis , Samenleving , Ernest Blerot , 150ste verjaardag , gebouwen in verval

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni