De Brusselse kamer van koophandel BECI schatte dat de financiële verliezen voor de Brusselse bedrijven in de maand maart eerst op 223 miljoen euro, maar verhoogt dat bedrag nu naar 1,8 miljard.
'1,8 miljard verlies voor Brusselse bedrijven per maand'
Het Brussels Gewest besliste eerder al om 110 miljoen euro vrij te maken ter ondersteuning van bedrijven die het moeilijk hebben. Beci hamert erop dat er meer politieke steun nodig is om de Brusselse economie draaiende te houden.
De belangenvereniging schoof vandaag eerst het bedrag van 223 miljoen euro schade voor Brusselse bedrijven in de maand maart naar voor. Later op de dag werd dat bedrag dan fors naar boven bijgesteld.
"In het licht van de huidige ontwikkelingen en naar aanleiding van de op 17 maart aangekondigde besluiten moeten deze cijfers worden herzien. Met name als gevolg van de toegenomen vertraging in de handels- en bouwsector schat Beci vandaag, op 19 maart 2020, het economisch verlies op 1,848 miljard euro per maand." Het bedrag komt volgens BECI neer op een daling van de toegevoegde waarde in Brussel met dertig procent.
Het banenverlies, dat Beci eerst op 44.000 jobs schatte, kan oplopen tot 300.000 banen, waarschuwt de organisatie.
In de eerste plaats vraagt de Brusselse kamer van koophandel om de ondernemingen en handelaars vrij te stellen van gewestelijke en gemeentelijke belastingen. Daarnaast zijn er een paar noodlijdende sectoren die BECI belicht.
Voor de mensen uit de voedingssector moet de kinderopvang op scholen worden uitgebreid, in de sector van dienstencheques zien ze nu al een drastische vermindering van de activiteiten, in de bouwsector moet voorkomen worden dat bedrijven beboet worden voor vertragingen en de sector van de brandstoffen moet toestemming krijgen om de dienstverlening voort te zetten, zodat de burger kan blijven genieten van verwarming en warm water.
Op vrijdag komt er een Brusselse Task Force samen waarop de sociale partners en de bevoegde regeringsleiders samen zitten om de sociaal-economische aspecten van de coronacrisis te bespreken.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Economie , brusselse bedrijven , corona
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.