Ongeveer 250 personen stapten mee in de protestmars van mensen zonder papieren richting Dienst Vreemdelingenzaken. Dat bevestigt de politie van de zone Brussel Hoofdstad/Elsene. Enkele activisten beklommen het Pachecogebouw om er spandoeken op te hangen en camera's af te plakken, maar verder verliep de betoging zonder incidenten.
250 mensen stappen mee met sans-papiers van Molenbeek naar DVZ
De actievoerders stellen het migratiebeleid van deze federale regering aan de kaak. Ze noemen het 'onmenselijk, onrechtvaardig en incoherent' en ze vragen om regularisatie van mensen die al lang zonder verblijfsvergunning op het Belgische grondgebied leven.
De recente beslising van Europa om voor Oekraïners automatisch een verblijfsvergunning toe te kennen toont volgens de activisten aan dat het kan. Wettig verblijf is een politieke keuze die aantoont dat in het migratiebeleid met twee maten en twee gewichten wordt gemeten, staat in de aankondiging van de betoging te lezen.
“We willen een signaal geven aan staatssecretaris Sammy Mahdi," zegt Saïd Elouizi, woordvoerder van de mensen zonder papieren in het KBC-gebouw. "Hij moet stoppen met ons te criminaliseren en saboteren. We vragen hem de politieke wil te tonen om dit probleem op te lossen.”
Regularisatie
Elouizi verwijst naar de recente aankondiging dat er drie extra gesloten centra worden gebouwd. "Met gedwongen uitzettingen gaan we het probleem niet oplossen. We vragen de regularisatie van de mensen die nu het KBC-gebouw bewonen."
De activisten en mensen zonder papieren verbleven eerder in een tentenkamp om hun aanwezigheid te tonen. De burgemeester van Molenbeek, Catherine Moureaux (PS) ging niet in op de vraag van staatssecretaris voor Asiel & Migratie Sammy Mahdi (CD&V) om het tentenkamp te verbieden.
Mars naar Dienst Vreemdelingenzaken
Dat tentenkamp werd vandaag - tot tevredenheid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) - opgedoekt, waarna zo’n 250 manifestanten in een mars langs de Kleine Ring richting het Pachecogebouw van de Dienst Vreemdelingenzaken trok.
Hicham loopt mee in de mars. Hij kwam in 2006 naar België en vroeg in 2009 zijn regularisatie aan, die na veel procederen uiteindelijk geweigerd werd in 2019. Hij neemt vandaag deel aan de betoging om zijn regularisatie te vragen. (Lees verder onder de video)
In de voorbije zestien jaar in België, probeerde Hicham de eindjes aan mekaar te knopen door zwartwerk. “Soms werkte ik op de markt, soms in de bouw. Maar op de duur kreeg ik nog amper dertig euro voor een dag werken.”
Eenzelfde lot ondergaat Mourad uit Algerije, die net als Hicham nog tot donderdag het KBC-gebouw bewoont. Veel van de bewoners daar zijn mannen van Noord-Afrikaanse afkomst, voor wie de beschermingsgraad laag is.
Om die reden heeft Mourad nog geen aanvraag tot regularisatie ingediend. “Ik wil deelnemen aan de samenleving zoals alle andere Belgen,” zegt Mourad, “maar als ik individueel een regularisatieaanvraag doe, loop ik het risico dat die afgewezen wordt.” Daarom strijdt hij vandaag mee voor een regularisatie van de mensen in het KBC-gebouw, die zich het ‘Collectif zone neutre’ noemen.
In My Name
In de mars liepen vandaag ook heel wat activisten van In My Name mee. Zij eisen sinds midden mei 2021 “de invoering van duidelijke, eerlijke en nauwkeurige criteria voor regularisatie van personen die illegaal op het grondgebied van het Koninkrijk verblijven,” zo staat te lezen in de gelijknamige petitie die schrijfster en juriste Rachida Lamrabet indiende.
Shanthuru Premkumar van In My Name spreekt over “dubbele standaarden” in België’s migratiebeleid. “We openen de deuren voor sommigen, maar sluiten ze voor andere mensen, die hier al lang zijn.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving , mensen zonder papieren , bezetting kbc , migratiebeleid