Maar liefst 2.650 Brusselse senioren lieten vorig jaar het leven door domweg te vallen bij het uitvoeren van een alledaagse activiteit. En van de ouderen die een ongelukige smak tegen de grond wel overleefden, neemt amper de helft maatregelen om niet letterlijk te hervallen. Het Brussels Gewest hoopt daarom dat er snel gehoor wordt gegeven aan hun projectoproepen voor preventieve maatregelen.
2.650 senioren sterven jaarlijks door fatale val
Boven de 75 jaar stijgt de kans om te vallen aanzienlijk. Zo’n 26 procent van de bejaarden in die leeftijdscategorie gaat dan wel eens tegen de grond, tegenover 15 procent van de ouderen tussen 65 en 74 jaar. Een val op oudere leeftijd blijkt in heel wat gevallen ook fataal te zijn. Vorig jaar stierven in Brussel 2.650 senioren door een val. Dat staat te lezen op de website van La Capitale.
Motorische stoornissen, zwakkere zintuigen en de inwerking van geneesmiddelen op de bloeddruk zijn oorzaken die aan de basis liggen van het hoge aantal ouderen die vallen. En dat gebeurt meestal bij het uitvoeren van een normale handeling, zoals het op- of aflopen van een trap.
Nauwelijks opvolging
Opvallend is dat amper de helft van de mensen die een val overleven actie onderneemt om een nieuwe val te vermijden. 45 procent zegt nadien ook nooit geadviseerd te zijn geweest over de mogelijkheden om in de toekomst wel recht te blijven.
“Mannen nemen in het algemeen minder hun voorzorgen dan vrouwen. Nochtans is het creëren van een optimale omgeving belangrijk, net zoals voldoende evenwichtsoefeningen en het versterken van de spieren”, zegt Brussels parlementslid Achmed Mouhssin (Ecolo) die bevoegd staatssecretaris en partijgenote Barbara Trachte over de kwestie interpelleerde in het parlement.
'Hopen op reactie op projectoproep'
Ook vanuit het Gewest zelf loopt de preventie met vallen en opstaan. “De Franstalige gemeenschapscommissie Cocof ondersteunt verschillende verenigingen die samen met ouderen fysieke uitstappen maken om de spiermassa op peil te houden.”
“Maar we hopen vooral dat er in tegenstelling tot in 2017 en 2018 eindelijk reactie zal komen op onze projectoproepen. Daarmee gaan we op zoek naar initiatieven die een preventieplan klaar hebben om het aantal vallen terug te dringen”, aldus staatssecretaris Barbara Trachte (Ecolo) nog.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , vallen , bejaarden , Barbara Trachte , Ahmed Mouhssin , projectoproep
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.