49 woningen in kantoorgebouw Woluwelaan
Lees ook: Leeg kantoor wordt gezellige flat
Het kantoorgebouw Woluwe 34, goed voor 7.325 vierkante meter, wordt omgebouwd tot 49 wooneenheden. Die zullen een oppervlakte hebben van 60 tot 175 vierkante meter. Op het gelijkvloers komt plaats voor winkels of kantoren. Assar Architects tekende de plannen.
De gordijngevel, typisch voor kantoorarchitectuur uit de jaren 1970, zal ontmanteld worden en plaatsmaken voor een nieuwe buitenmuur. Op die manier zal het gebouw voldoen aan de huidige technische en energienormen. De verbouwing zou in september 2013 beginnen, zegt Chloé Dungelhoeff, communicatieverantwoordelijke van Cofinimmo aan brusselnieuws.be
De ingang van de garages wordt verplaatst naar de Woluwelaan om het autoverkeer te beperken in de residentiële Vandenhovenstraat. Aan die kant van het perceel komen twee woningen die zullen aansluiten op de bestaande rijhuizen in de straat.
Woluwe 34 is het tweede dergelijke ombouwproject van Cofinimmo, het grootste vastgoedfonds van België. Binnenkort beginnen de werkzaamheden aan een kantoorgebouw in de Livingstonelaan. Daar komen 150 woningen in de vroegere kantoren van DVV Verzekeringen.
Royale Belge
Mogelijk ondergaan nog andere kantoorgebouwen hetzelfde lot. De voormalige hoofdzetel van Royale Belge langs de Vorstlaan bijvoorbeeld. "Als huidig huurder Axa zijn contract niet verlengt, dan overwegen we om van die kantoren luxeappartementen te maken", zegt CEO Jean-Edouard Carbonelle in de weekendeditie van De Morgen.
Het gaat om een iconisch gebouw van de architecten Stapels en Dufau, ingehuldigd in 1970. Er wordt gespeculeerd over een verhuizing van Axa naar de Europese wijk of naar Diegem.
Het is echter nog lang niet zeker dat verzekeraar Axa het gebouw en zijn groene omgeving over enkele jaren verlaat. "Wij zitten hier voorlopig goed en hebben nog een huurcontract tot 2018. De berichten over de toekomst van het gebouw zijn dan ook voorbarig", zegt Laurent Winnock, directeur communicatie bij Axa, aan brusselnieuws.be.
Axa geeft wel toe dat de bereikbaarheid van het gebouw niet optimaal is. Het is sinds kort een trend om kantoren te centraliseren rond stations. Daarnaast dringt een renovatie zich op als men het gebouw wil aanpassen aan de huidige milieunormen.
Middenklasse
De lokale SP.A is gewonnen voor het idee om het kantoogebouw van 54.000 vierkante meter om te bouwen tot woningen. "Maar dan wel voor de middenklasse om de groeiende kloof tussen arm en rijk tegen te gaan", zegt gemeenteraadslid Jos Bertrand aan brusselnieuws.be.
Bertrand vindt dat de gemeente Watermaal-Bosvoorde een proactieve rol moet spelen in het dossier. "We moeten anticiperen op een mogelijk vertrek van Axa en nadenken over de toekomst van het gebouw. Als Axa het gebouw zou verlaten verliest de gemeente in een klap ongeveer 1,7 miljoen euro aan onroerende voorheffing en kantoortaksen."
Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.