75 jaar na de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog trekt er een 'herdenkingscolonne' met zo'n 70 militaire voertuigen door ons land. Om 9.30 uur komt die aan in Brussel.
70 legervoertuigen komen aan in Brussel om bevrijding te herdenken
De colonne van zo'n zeven kilometer lang is een samenwerking van de landmacht en het War Heritage Institute, de erfgoedpoot van Defensie. Ze bestaat uit 20 moderne voertuigen van het leger en 50 gerestaureerde WOII-voertuigen. Enkele voertuigen waren er effectief bij, tijdens de bevrijding in 1944, een operatie die verbazend snel ging, zo legt Franky Bostyn, adjunct-directeur-generaal van het War Heritage Institute uit.
"In de nacht van 2 op 3 september zaten de Britse troepen van Montgomery nog in Noord-Frankrijk. Toen hebben ze in Henegouwen de grens overgestoken en in een ijltempo verliep de opmars naar Brussel via Ath en Edingen. Op 3 september 's avonds hebben de eerste troepen, de First Battalion Welsh Guards, Brussel bevrijd. De Duitsers waren echt verrast door die snelle geallieerde opmars."
Aankomst in Brussel
Vandaag komt de colonne aan in Brussel. Om 9.30 uur zullen ze te zien zijn aan de Congreskolom, waar een overwinningsceremonie plaatsvindt. Vervolgens trekt de stoet verder naar het Jubelpark, waar allerlei activiteiten georganiseerd worden. Ook woensdag zullen de oorlogsvoertuigen er te zien zijn.
Donderdag dan trekken de legervoertuigen verder. Via Vilvoorde en Mechelen gaat het naar het fort van Breendonk. Zaterdag rukt de colonne verder op via Willebroek en Boom naar Antwerpen en donderdag 12 september bereikt de colonne het eindpunt, het Limburgse Leopoldsburg.
'Uniek'
John Ossselaer, van de communicatiedienst van het War Heritage Institute, wijst op het uitzonderlijke karakter van dit evenement: "Dit is echt uniek, een colonne met zoveel historische voertuigen, waaronder vier Sherman-tanks. Hier is een jaar voorbereiding in gekropen om al die historische voertuigen rijklaar te krijgen. Doen we dat over 25 jaar opnieuw, wanneer het 100 jaar geleden is dat België bevrijd werd? Nee, onmogelijk. Het wordt steeds moeilijker om aan wisselstukken te geraken. Ze worden steeds duurder. Nu is echt de enige kans om dit mee te maken."
Op de eerste dag dat de colonne zich verplaatste, vielen er al twee voertuigen in panne. Osselaer: "Onvermijdelijk natuurlijk, met die historische voertuigen. Maar depanneurs van het vehicle restauration centre van Bastenaken rijden mee met de colonne en die mannen doen een superjob. Met een beetje geluk rijden die twee defecte voertuigen morgen al opnieuw."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , bevrijding van Brussel , militair defilé , leger
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.