75 extra noodwoningen voor Oekraïense vluchtelingen

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
06/12/2022
Updated: 08/12/2022 09.26u

In Molenbeek, Schaarbeek en Watermaal-Bosvoorde komen er minstens 75 woningen voor Oekraïense vluchtelingen. De 12 modulaire woningen in Watermaal-Bosvoorde worden deze donderdag geleverd.

Sinds enkele weken slapen ook Oekraïense vluchtelingen op straat. Om die situatie te vermijden, voorziet de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM), in opdracht van de Brusselse regering, in extra woningen.

Die komen er nu verspreid over minstens drie gemeenten, om ervoor te zorgen dat de families gemakkelijker kunnen integreren in de bestaande wijken.

Donderdag levert de BGHM twaalf modulaire tijdelijke woningen in Watermaal-Bosvoorde, op de Tritomas-site, aan de tuinwijken Le Logis en Floréal. Het gaat om 6 woningen met 2 slaapkamers, 3 met 3 slaapkamers en 3 met 1 slaapkamer.

20221207_Woonunits Oekraïense vluchtelingen BGHM

| De woonmodules worden gestapeld in drie lagen.

Drie verdiepingen

De komende maanden komen daar nog minstens 63 woningen en 6 gemeenschappelijke polyvalente ruimtes bovenop.

In Molenbeek - op de Eerwaarde Pater Pirestraat en de Paruckstraat - komen er in totaal 18 'containers': 3 met 3 slaapkamers, 12 met 2 slaapkamers en 3 met 1 slaapkamer. Die worden gestapeld in 3 lagen. De woningen zullen in de loop van januari klaar zijn, om in februari in gebruik te worden genomen.

Verder zullen er ook tijdelijke modules gezet worden in Schaarbeek, en nog eens in Watermaal-Bosvoorde. Daar zijn nog geen verdere details over bekend.

Na deze opvangperiode, moeten de modules dienen als transitwoningen voor sociale huurders tijdens periodes waarin hun gebouw wordt gerenoveerd.

Tijdelijke opvang met omkadering

Het platform Bruss’Help zal deze woningen voorstellen aan Oekraïense vluchtelingen die op de wachtlijst staan. De opvang is echter tijdelijk en de bedoeling is om de families die er terecht komen op termijn te begeleiden naar een woning op de traditionele vastgoedmarkt.

Een omkadering wordt telkens voorzien door een terreinorganisatie zoals Samusocial, Ukraine Voices, of Communa. Concreet verzorgen die organisaties de banden met de wijk en het dagelijks beheer van de plek, en brengen ze de vluchtelingen in contact met bestaande structuren voor psychologische, medische en sociale ondersteuning.

'Niet ideaal'

Eerder zei Oekraïne-coördinator Peter Michiels "dat die modules geen ideale maatregel zijn voor Brussel." Het aanpassen van bestaande gebouwen waar al elektriciteit of water is, gaat makkelijker.

Wat de impact is op de verdere uitrol, is nog onduidelijk. Zo is het niet zeker of de 30 beloofde woningen op Mijlemeers in Anderlecht er nog komen.

Michiels sluit de piste evenwel niet uit, en bekijkt nog welke terreinen er vrij zijn. Tegelijk houdt hij in de gaten of er oude kantoorgebouwen, rusthuizen of hotels vrijkomen. "Als dat gebeurt, kunnen we die zonder al te hoge kosten in orde brengen", aldus Michiels.

Het merendeel van de 9.500 Oekraïense vluchtelingen die momenteel in het Brussels gewest verblijven, worden opgevangen door particulieren of in bestaande gebouwen zoals lege bureaus en hotels die werden aangepast voor tijdelijke huisvesting.

Extra nooddorpen voor Oekraïense vluchtelingen: binnenaanzicht van de modules van de DS Units

| Extra nooddorpen voor Oekraïense vluchtelingen: binnenaanzicht van de modules van de DS Units.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni