De VUB-campus in Elsene: ingang gebouw F en G

| De VUB-campus in Elsene: ingang gebouw F en G.

Aanpasbare huizen zijn sleutel tot duurzaam én betaalbaar wonen

© Belga
20/01/2022

Duurzaam bouwen én betaalbaar wonen zijn twee zaken die vaak niet met elkaar lijken te rijmen, maar Charlotte Cambier van de onderzoeksgroep Architectural Engineering aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft hiervoor een oplossing gevonden. Ze toont in haar doctoraatsonderzoek aan dat aanpasbare woningen de oplossing zijn, en vooral goedkoper zijn dan een klassiek huis.

Een aanpasbaar gebouw is een woning die makkelijker en met minder bouwmateriaal en -afval aangepast kan worden aan de veranderde woonsituaties van de bewoners. Dat kan door vooraf ruimtes zo te organiseren dat ze vanuit een kleine kern makkelijk te veranderen zijn. Onderdelen zoals schrijnwerk en binnenwanden worden demonteerbaar en herbruikbaar gemaakt. Zo wordt een woning voor een klassiek gezin aangepast aan het thuiswerken, het kangoeroewonen of wordt het een cohousing.

Uit het onderzoek van Cambier blijkt dat alle kosten, van bouw tot onderhoud of sloop, lager liggen. Dat komt doordat de aanpasbare woning in ht begin enkel ruimtes gebruikt die op dat moment nodig zijn voor de gezinssituatie.

"In de volgende jaren liggen ook de onderhoudskosten lager omdat er minder gebouwelementen moeten onderhouden en gerepareerd worden. Om dezelfde reden is de aanpasbare woning ook materiaalefficiënter en ligt de impact op het milieu lager", benadrukt Cambier.

Op vlak van materiaal wordt er dan niet gekozen voor beton of baksteen, maar eerder voor demonteerbare materialen, zoals houtskelet en bouten. Een prijsverschil levert dat niet op bij de aankoop. Op lange termijn is het mogelijk wel voordelig, aangezien demonteerbare materialen na gebruik doorverkocht kunnen worden en duurzamer zijn.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni