De voorbije week is het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen per dag in ons land met 11 procent gestegen tegenover de week ervoor. In Brussel blijven de cijfers wel al enige tijd rond hetzelfde niveau te schommelen. "Toch blijft waakzaamheid nodig om een plotse stijging te vermijden, zeker nu vakantiegangers terugkeren", zegt Inge Neven, coördinator van de gezondheidsinspectie in Brussel.
Aantal besmettingen in Brussel stagneert
Epidemiologen maken zich al even zorgen over een heropflakkering van het virus, zeker nu mensen weer naar het buitenland mogen reizen. De licht stijgende tendens van het aantal nieuwe besmettingen in ons land van de voorbije week - met uitsluitsel van de laatste vier dagen - wordt dan ook nauwlettend in het oog gehouden.
De toename van het aantal nieuwe besmettingen lijkt zich volgens Sciensano te beperken tot de provincies Antwerpen en Limburg. Het gaat vooral om mensen tussen 20 en 59 jaar oud, ofwel de actieve bevolking. De andere indicatoren – het aantal ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens – blijven wél nog verder dalen. “Het is erg moeilijk te zeggen of dit het begin is van een nieuwe golf, maar we moeten waakzaam blijven”, zegt professor virologie Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen).
Hoewel het aantal besmettingen eerder tijdelijk opflakkerde in het Brussels Hoofdstedelijk gewest, lijkt Brussel dit keer enigszins af te wijken van die stijgende nationale trend. Twee weken geleden bedroeg het aantal gevallen nog 110 voor die week tegenover 78 de week voordien. De voorbije week nam dat echter weer af tot 93. “Toch zijn de cijfers niet echt aan het zakken, het is best mogelijk dat het morgen weer hoger ligt", reageert Inge Neven, coördinator van de Brusselse gezondheidsinspectie die de situatie op de voet volgt. "Het aantal besmettingen blijft rond het zelfde aantal schommelen de laatste paar weken, maar ligt opnieuw een beetje hoger dan een maand geleden. Voldoende aandacht blijft dus nodig om een plotse stijging te vermijden."
'Op dit ogenblik is het zeker niet alarmerend, maar we hebben in het buitenland gezien hoe snel de cijfers weer omhoog kunnen gaan.'
Omwille van de hoge bevolkingsdichtheid is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een regio die nauw wordt opgevolgd. “Als je gedurende zeven dagen omgerekend twintig gevallen op 100.000 inwoners telt, is dat een serieus aandachtspunt”, aldus Neven. “In Schaarbeek schommelde het rond dat cijfer en Evere lag het hoger. In Brussel-Stad is het even gezakt. Die drie gemeentes houden we al enkele weken in de gaten. Niet omdat er grote aantallen nieuwe besmettingen zijn per dag, maar toch elke dag 1 à 2 nieuwe gevallen. Nu is Jette daar ook bij gekomen. Daar bevindt zich een rusthuis met 1 of 2 gevallen, maar dat is onder controle.”
“Op dit ogenblik is het zeker niet alarmerend, maar we hebben in het buitenland gezien hoe snel de cijfers plots omhoog kunnen gaan. We blijven oplettend, zeker nu reizigers zullen terugkeren van vakantie.”
Daarom blijft het essentieel dat iedereen voldoende burgerzin blijft tonen, onderstreept Neven nog. “Hou afstand, was je handen, zet een mondmasker op indien nodig en respecteer je bubbel. Als je ziek bent of een hoogrisicocontact, ga in quarantaine en laat je testen.”
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.