Op vijf jaar tijd is het aantal slagers en delicatessenwinkels in ons land met 7,3 procent gedaald. Op tien jaar tijd gaat het zelfs om een vermindering van 20 procent, blijkt uit een analyse zaterdag van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) op basis van de cijfers van statistiekbureau Statbel. Maar in Brussel gaan slagerijen er lichtjes op vooruit.
Aantal slagerijen in Brussel neemt toe, Vlaanderen en Wallonië gaan achteruit
In 2018 waren er 3.432 slagers of delicatessenwinkels in België. Dat zijn er 356 minder dan in 2013. "Dat betekent dat er in ons land elke week meer dan één slager verdwijnt", aldus NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. In 2008 waren er nog 4.270 zelfstandige slagers en delicatessenwinkels.
Het NSZ ziet verschillende oorzaken voor deze evolutie, onder meer de wereldwijde trend om minder vlees te eten. "Door een ecologisch bewustzijn wenden consumenten zich meer tot andere producten, zoals peulvruchten, die ook eiwitten bevatten." Mattheeuws stelt verder vast dat het steeds moeilijker is om slagers te vinden die een eigen zaak willen starten of een bestaande slagerij willen overnemen, mede door de vele controles van de overheid en de concurrentie met supermarkten.
Er zijn wel aanzienlijke regionale verschillen. In Vlaanderen en Wallonië was er over vijf jaar een daling met respectievelijk 7,9 pct en 8,3 pct. In Brussel was er een lichte stijging van 2,8 procent. "In de hoofdstad is er een vrij grote vraag naar halal-slagerijen, wat waarschijnlijk een gedeeltelijke verklaring is voor deze stijging."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , slagerij , halalslagerijen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.