Een bejaarde vrouw in Brussel

| Een oudere vrouw in Brussel

Actieplan Stad moet ouderen uit corona-isolement halen

© BRUZZ
11/10/2021

De Stad Brussel wil samen met het OCMW ouderen helpen die in een sociaal isolement zijn gesukkeld door de coronacrisis. Zo wil de stad onder meer een adviseur voor senioren aanstellen, busjes voor stadsactiviteiten inzetten en hulpnetwerken onder buren opstarten. Dit alles maakt deel uit van het Ouderenplan dat de Stad Brussel en haar OCMW maandag hebben voorgesteld.

"Onze senioren zijn bijzonder getroffen door de gezondheidscrisis en zijn erg geïsoleerd geraakt,” zegt Philippe Close, burgemeester van de Stad Brussel (PS). De burgemeester wil daarom opnieuw contact met hen leggen. “Een veelzijdige stad als Brussel heeft de plicht om de levenskwaliteit van haar senioren te garanderen," aldus nog Close.

Een nieuwe stadsadviseur voor senioren zou ervoor moeten zorgen dat het stadsbeleid steeds rekening houdt met de oudste bewoners van de stad. Om het isolement tegen te gaan moet preventiedienst Bravvo ook regelmatig contact leggen met ouderen. Daarnaast wil Brussel busjes ter beschikking stellen voor bepaalde activiteiten en het aanbod van taxivouchers uitbreiden. Dat moet de mobiliteit van ouderen ten goede komen.

Lokale waakzaamheid

De waakzaamheid van de buurt is volgens de stad enorm belangrijk om zoveel mogelijk kwetsbaarheden bij ouderen op te sporen. Onder meer daarom worden ook de 18 buurthuizen betrokken en worden er lokale hulpnetwerken onder buren opgericht in wijken waar die nog niet aanwezig zijn. Brussel maakt zich bovendien sterk om toegankelijke culturele activiteiten te organiseren voor senioren.

“Met het actieplan en het lokale netwerk willen we ervoor zorgen dat alle ouderen kunnen genieten van lokale diensten die nuttig zijn voor hun dagelijkse leven en van een leefomgeving die gunstig is voor sociale, culturele en recreatieve ontmoetingen en ervaringen," zegt Khalid Zian, voorzitter van het OCMW van de Stad Brussel (PS).

De Stad hoopt daarnaast ook de digitale kloof kleiner te maken door materiaal beschikbaar te stellen, begeleiding thuis te voorzien en het aanbod van computercursussen voort te zetten. Om bovendien te garanderen dat er voldoende huisvestingsaanbod is voor personen met beperkte mobiliteit wil de stad erop toezien dat minstens 10 procent van nieuwbouwprojecten aangepaste woningen zijn.

In totaal telt de stad Brussel ruim 20.000 senioren (personen ouder dan 65 jaar), wat neerkomt op ongeveer 11 procent van de stadsbevolking.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni