20200122 Federalisiering actiris BRUZZ ACTUA 1692

Actiris ontvangt 6,3 procent minder werkaanbiedingen via VDAB en Forem

© Belga
07/12/2020

Tussen januari en oktober ontving de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris 6,3 procent minder jobaanbiedingen via haar gewestelijke tegenhangers VDAB en Forem in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) opvroeg bij Brussels minister van Tewerkstelling Bernard Clerfayt (DéFI). Het aantal pendelaars die uit de andere gewesten in Brussel komen werken, blijft wel stabiel. Bij de uitgaande pendelaars, de Brusselaars die buiten het eigen gewest werken, is zelfs een lichte stijging merkbaar.

Bianca Debaets bekeek de resultaten met partijgenoot Robrecht Bothuyne, die de Vlaamse commissie voor Economie en Werk voorzit. "De coronacrisis heeft niet alleen al voor heel wat ontslagen en gevallen van tijdelijke werkloosheid gezorgd, heel wat bedrijven hebben hun personeelsbestand ook niet verder kunnen uitbreiden door deze situatie", analyseren Debaets en Bothuyne.

"Dat zien we ook duidelijk terug in het aantal aanbiedingen dat Actiris binnenkreeg via de VDAB en Forem. De afgelopen jaren was daar vaak een mooie stijging in te merken, nu loopt de teller helaas terug. Dat is begrijpelijk gezien de omstandigheden, maar we moeten er wel voor zorgen dat deze neerwaartse trend zich niet verderzet. In 2019 ging het nog om een stijging van maar liefst 18 procent, hopelijk zien we die niveaus snel terug."

Voor de CD&V-parlementsleden is het van cruciaal belang dat de samenwerking tussen de verschillende gewestelijke arbeidsbemiddelaars vlot blijft verlopen. "Uiteindelijk is het toch de bedoeling om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen, zowel in Brussel als in Vlaanderen en Wallonië".
"In 2021 zou ook de uitwisseling van vacatures tussen Actiris en VDAB verder geoptimaliseerd moeten worden, liet Brussels Minister Clerfayt al weten", stelt Debaets.

Stijgend aantal pendelaars die buiten Brussel werken

"De nieuwe samenwerking zal ervoor zorgen dat gegevens over vacatures en werkzoekenden digitaal en automatisch uitgewisseld worden", aldus Bothuyne. "VDAB voorziet ook budgetten om Brusselaars gratis opleidingen aan te bieden om zo in Vlaanderen aan de slag te kunnen. Ook NT2-opleidingen, om het Nederlands onder de knie te krijgen, worden aangeboden."

De inkomende pendelaars uit Vlaanderen en Wallonië naar het Brussels Gewest namen in 2019 wel lichtjes toe ten opzichte van de voorgaande jaren, maar bleven wel onder de 50 procent - een drempel die sinds 2015 niet meer overschreden werd. Omgekeerd vonden dan weer wel meer werkende Brusselaars de weg naar Vlaanderen, Wallonië of het buitenland. Hun aandeel steeg in 2019 tot 17,6 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Actiris , VDAB , Forem , coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni