Actiristopman Grégor Chapelle reageert in een interview op de recente rellen in Brussel. “De criminaliteit en de werkloosheid dalen nu al jaren, dat zijn de feiten.”
Actirisbaas: ‘100 procent oplossingen in plaats van nultolerantie na rellen’
Chapelle is naar eigen zeggen niet verbaasd over de rellen van de voorbije maand. Hij ziet bij de Brusselse jongeren erg veel energie, die soms negatief maar vaak ook positief geladen is. Dat zegt hij in La Libre.
De negatieve energie, die tot uiting kwam bij de rellen, duidt hij als een reactie op de bestaande ongelijkheid, onder meer op de arbeidsmarkt. Het is voor hem ook het soort energie waar media bijzonder veel aandacht aan besteden. Daarnaast ziet hij ook een energie van hoop, die veel discreter is en beetje bij beetje wordt opgebouwd.
Chapelle wijst in dat verband naar het werk van Actiris en de Brussselse regering, dat nu al enkele jaren vruchten afwerpt. De jeugdwerkloosheid in het gewest daalt ondertussen al 54 maanden op rij en ligt ondertussen lager dan die in Antwerpen. “Stel je voor dat dat 54 stijgingen op rij waren, wat zouden we allemaal moeten horen?”
De Actirisbaas is wél verbaasd over de toon van de reacties op de rellen. “We zien een jongere op een auto springen en zijn daardoor gefascineerd. Nogal wat mensen concluderen dan meteen dat Brussel niet functioneert. Dat is een gevoelsconclusie, niet een die op feiten gestoeld is."
Chapelle benadrukt dat samen met de werkloosheid ook de criminaliteit daalt, ondertussen al tien jaar lang. “Nochtans lijkt dat niet zo als je de media volgt.”
De slogan ‘nultolerantie’ kan bij de Actirisbaas niet op veel bijval rekenen. In de plaats stelt hij een beleid voor dat honderd procent oplossingen aanreikt. “Samen met Bruxelles Formation en VDAB Brussel doen we dat, door elke jongere een job, een stage of een opleiding aan te bieden.”
Rellen in Brussel
Lees meer over: Samenleving , Economie , Rellen in Brussel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.