Afrikamuseum opent op 9 december opnieuw de deuren

© Belga
31/05/2018

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika opent op 8 december 2018 opnieuw de deuren na een renovatie van meer dan vier jaar. Het gebouw werd grondig onder handen genomen, maar ook de inhoud wordt aangepast, met een kritische blik op het koloniaal verleden.

De werken startten in oktober 2013 en werden afgerond in april 2018. De eerste aanzet tot renovatie werd echter al gegeven in 2006, toen de ministerraad het licht op groen zette. Het ontwerp is van de hand van architect Stephane Beel en werd uitgevoerd door aannemer Denys in opdracht van de Regie der Gebouwen.

Het oorspronkelijke museumgebouw uit 1910 werd gerestaureerd en er kwam een glazen onthaalpaviljoen naast. Daar komen onder meer de museumshop en de cafetaria. Beide gebouwen zijn met elkaar verbonden door een 100 meter lange ondergrondse tunnel die als ingang van het museum dienst doet.

Kritische blik op koloniaal verleden

Ook de inhoud van het museum wordt aangepast. Terwijl het vroeger door een koloniale bril naar Afrika keek, wil het de koloniale tijd nu kritisch belichten. "Het Afrikamuseum werd in 1898 geopend om het wondere Congo en de "weldaden" van het Belgische kolonialisme aan de wereld te tonen", zegt Zuhal Demir.

"De luister van dit indrukwekkend gebouw verborg decennialang de schaduw van mensonterende uitbuiting en nietsontziende dwang die vooral het vroege kolonialisme op het Afrikaanse continent heeft geworpen. Het is de verdienste van het vernieuwde Afrikamuseum dat het deze harde werkelijkheid niet uit de weg gaat."

De sleutel van het vernieuwde gebouw werd donderdag in Tervuren overhandigd aan staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir (N-VA) en Laurent Vrijdaghs van de Regie der Gebouwen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Koninklijk Museum voor Midden-Afrika , AfricaMuseum

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni