3.091. Zoveel vluchtelingen stonden in juli 2016 ingeschreven bij de Brusselse arbeidsbemiddelaar Actiris. In 2015 waren dat er 2.591, in 2014 stond de teller op 2.066.
3.091. Zoveel vluchtelingen stonden in juli 2016 ingeschreven bij de Brusselse arbeidsbemiddelaar Actiris. In 2015 waren dat er 2.591, in 2014 stond de teller op 2.066.
Elke maand komen er zo’n 130 nieuwe inschrijvingen bij. Het gaat voornamelijk om vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan en Irak. Vooral de sector veiligheid, schoonmaak en de horeca zijn vertegenwoordigd.
"Deze mensen legden een traject vol obstakels af naar België", vertelt Marc Njeim, woordvoerder van Actiris. "Maar net daardoor zijn zij extra gemotiveerd om aan de slag te gaan."
Dat merkt ook Fréderic Simonart, oprichter van Duo for a Job, een organisatie die geëmigreerde jongeren ondersteunt in hun zoektocht naar werk."30% van onze doelgroep zijn vluchtelingen. Zij hebben het moeilijker dan andere jongeren, want veel van hen hebben nog geen uitgebreid netwerk en zijn niet bekend met de bestaande culturele en sociale codes in de beroepssectoren."
Discriminatie blijft
Ook de taal vormt één van de grootste barrières. Daarom houdt Actiris elke week infosessies in niet enkel het Nederlands en Frans, maar ook het Engels, Arabisch en Farsi. Daarnaast organiseren ze ook taallessen.
Verder is er geen aparte procedure voor vluchtelingen. "We behandelen vluchtelingen niet anders dan de anderen", verzekert Njeim. "Zij zijn even gekwalificeerd als andere werkzoekenden die bij ons zijn ingeschreven."
En toch blijft discriminatie bij de aanwerving een groot probleem, merkt Njeim op. "We zien dat sommige werknemers moeite hebben met de verscheidenheid aan nationaliteiten. Maar eerlijk gezegd, die diversiteit is nu net een kenmerkend onderdeel van Brussel."
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.