| Anuna De Wever over Brussel: "Een progressieve stad, maar ook nog werk aan de winkel."

Anuna De Wever op de klimaatmars: 'Brussel is een progressieve stad, de rest moet volgen'

ADD
10/10/2021

Meer dan 80 organisaties hebben samen tienduizenden betogers uit heel het land op de been gebracht voor de eerste klimaatmars sinds de coronacrisis. "Het is gedaan met toekijken langs de zijlijn, tijd voor actie!" De nu in Brussel wonende activiste Anuna De Wever wil dat de hoofdstad de bakens zet.

Het is net geen 14u wanneer de gigantische mensenmassa onder een stralende zon in beweging komt. Minstens 25.000 mensen - 70.000 volgens de organisatoren - zingen en dansen op de ritmes van de intussen bekende klimaatleuzen. Zinnen als "on est plus chaud que le climat" weergalmen door de straten rond het Noordstation.

Onder de aanwezigen: tientallen ngo's, vakbonden en andere middenveldorganisaties die deze afspraak voor geen geld willen missen. "Politici lijken het nog altijd niet door te hebben", vertelt de 22-jarige Anna uit Luik. Zij is namens Greenpeace speciaal met een groep gelijkgezinden voor de dag naar Brussel getrokken. "Als je ziet hoe sommigen nog steeds economische belangen als primordiaal beschouwen, terwijl het overduidelijk is dat we dringend anders moeten gaan leven..."

Progressieve stad

"Vroeger was de dreiging veel minder zichtbaar, maar nu komt het steeds dichter", staat een vriend van Anna haar bij. "Denk aan de overstromingen, de hittegolven en de droogtes. Er moet dringend iets gebeuren, wan de impact wordt erg tastbaar."

De klimaatmars wordt onder meer gedragen door organisatie Youth For Climate. Boegbeeld Anuna De Wever was er ook bij. Ze studeert Social Sciences aan de VUB en woont intussen ook in Brussel. “We zien dat er heel wat beweegt hier in de hoofdstad”, vindt ze. “Dat hoeft niet te verbazen, het is een progressieve, vooruitstrevende stad. Projecten en initiatieven als CurieuzenAir (grootschalig burgeronderzoek naar de Brusselse luchtkwaliteit, red.) bijvoorbeeld kunnen we alleen maar toejuichen."

anuna.jpeg

| Anuna De Wever en Simon Sterck van Youth for Climate.

Toch haalt de jonge klimaatactiviste enkele pijnpunten aan. Fietsen in Brussel bijvoorbeeld. "Dat blijft erg gevaarlijk, daar moet verandering in komen. Steden moeten durven investeren in een duurzaam beleid en risico's durven nemen. Als we steden niet meekrijgen, dan geraken we er nooit."

Gelijkgezinden

"Het is tijd voor een andere aanpak waarbij de mens centraal staat en de verschillende overheden handelen in functie van de bevolking. Elke ingreep op vlak van infrastructuur moet duurzaam een doordacht zijn.

De stoet, die begeleid wordt door honderden fietsers, trekt via de kleine ring de Wetstraat in om via Schuman het Jubelpark te bereiken. "Ik voel me zo ontroerd", fluistert Louise die samen met haar kleinzoon aan de betoging deelneemt. "Zoveel gelijkgezinden, ik voel de verbondenheid. Mensen hebben schrik, niemand weet wat de toekomst brengt. Maar dankzij dagen zoals deze beseffen we dat we er niet alleen voor staan."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni