Arau tegen autovrije Leuvensesteenweg
brusselnieuws.be berichtte eind vorig jaar over het plan van handelsagentschap Atrium en de gemeente Sint-Joost om de Leuvensesteenweg tussen Madou en het Sint-Joostplein om te toveren tot een heuse winkel-wandelstraat. In het masterplan is ook plaats voor bijkomende winkelruimte, nieuwe woningen, groen en extra openbare ruimte in de vorm van een extra doorsteek tussen de Leuvensesteenweg en de Scailquinstraat.
Arau (Atelier de recherche et d'actions urbaines) heeft daar nu heel wat bedenkingen bij. "Omdat de meeste bestaande gebouwen in slechte staat zijn, stelt men voor om die af te breken. Dat is hetzelfde argument dat destijds is gebruikt voor de Noordwijk," schrijft de vereniging in een mededeling.
Volgens Arau zullen de huurprijzen de hoogte ingaan waardoor de huidige bewoners plaats moeten maken voor Europese ambtenaren en de buurtwinkels zullen verdwijnen ten voordele van grote winkelketens. "De afbraak beloont eigenaars zoals winkelketen Dod die al decennia niets hebben gedaan om hun eigendommen te onderhouden. De gemeente zou de eigenaars moeten verplichten om te renoveren in plaats van te kiezen voor een tabula rasa."
Door het autoverkeer te bannen uit de Leuvensesteenweg, dreigt de Scailquinstraat nog minder leefbaar worden. "Het zal een stadssnelweg blijven terwijl er meer mensen wonen dan in de Leuvensesteenweg," klinkt het. "Bovendien zal ook het sluipverkeer elders in de gemeente toenemen." Volgens de vereniging heeft de maatregel geen zin zolang het Gewest geen werk maakt van het mobiliteitsplan Iris 2. Dat wil het autoverkeer met een vijfde terugdringen.
In maart beginnen belangrijke rioleringswerken aan de Leuvensesteenweg. Het verkeer richting buitenwijken wordt omgeleid via de Scailquinstraat, die tijdelijk een tweerichtingsstraat wordt. Een belangrijke test voor de haalbaarheid van een autovrije Leuvensesteenweg.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.