BRUZZ wil weten hoe het is om in Schaarbeek te wonen. Wij belden aan bij televisiemaker Arnout Hauben.
Arnout Hauben: 'Er waait een positieve wind door Schaarbeek'
“We zijn hier verankerd: ook onze kinderen zijn hier geboren, intussen woont mijn broer om de hoek. We hebben een volleybalclub opgericht en zoeken nog volleyballers, je hoeft niet goed te zijn.” (lacht)
Na jaren aan het Liedtsplein en een korte uitstap naar Brussel-Stad woont Hauben met zijn gezin nu al een jaar of zes in de buurt van het Josaphatpark. “Schaarbeek heeft niet echt één centrum, het is een heel heterogene en grote gemeente. Vandaar dat ik het park zo’n fantastische plaats vind. Wat de Zoo voor Antwerpen is – je ziet er rijk en arm, Belgen, Marokkanen, Turken en joden broederlijk naast elkaar flaneren – is het Josaphatpark voor Schaarbeek. Er wordt intens van genoten door alle inwoners. Dáár leeft de gemeente en komt ze samen. Ook in sportclubs trouwens: in onze volleybalclub spelen bijvoorbeeld twee asielzoekers mee.”
Serendipiteit
“Onze kinderen Stan (13) en Sarah (11) bleven ook toen we in Brussel-Stad woonden in Schaarbeek naar school gaan, en daardoor viel ons oog op een bepaald moment op een prachtig huis dat te koop stond. In die zin is het leven soms heel simpel. Je komt hier wonen omdat de kinderen hier hun vriendjes hebben. En door die school- en buurtwerking ontstond onze eigen vriendenkring hier. Er zit geen groter plan achter. Serendipiteit, zoals het cafeetje waar we in zitten.”
“Ik vind dat de gemeente fel vooruitgaat. Natuurlijk, er blijven problemen, voornamelijk in zeer dichtbevolkte buurten, waar inwoners zich niet betrokken voelen bij de wijk. Rond het Liedtsplein zijn huizen te fel opgedeeld, waardoor mensen er niet lang blijven wonen. Dan is het ieder voor zich en kom je in Far West-situaties terecht, met voortdurend sluikstorten. Maar ik ben optimist. De positieve dynamiek die hier op gang is gebracht, kan naar de buurten richting Noordstation overwaaien.”
Hij zou niet weten waar hij anders zou willen wonen. “Onze kinderen hebben hier een grote vrijheid. Ze hebben in het Josaphatpark leren fietsen, ze rolschaatsen er, ze spreken er af met hun vrienden. Een heleboel kinderen uit Vlaamse villawijken wordt toch veel geïsoleerder en misschien ook angstiger opgevoed dan hier ‘in de grootstad’. Dat is iets wat je je kinderen wil meegeven. Het gevoel dat ze hun eigen vleugels kunnen uitslaan, dat er veel kansen bereikbaar zijn. In die zin vind ik het niet zo onschuldig waar je woont.”
Ronde van Brussel: Schaarbeek
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , Ronde van Brussel: Schaarbeek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.