Autoloods wordt wintertuin, kanaalkaai autovrij

© FM Brussel
23/10/2014

Zodra de autohandelaars verhuizen uit de Heyvaertwijk, moet een van hun loodsen aan de Nijverheidskaai worden omgebouwd tot een publieke wintertuin. De kaai zelf moet autovrij worden. Het zijn enkele speerpunten van het wijkcontract Zinneke dat woensdag is goedgekeurd door de Molenbeekse gemeenteraad.

Het Gewest wil de handel in tweedehandswagens tegen 2017 verplaatsen naar een nieuwe terminal langs het kanaal ter hoogte van Schaarbeek-Vorming. De gemeente Molenbeek maakt ondertussen al plannen voor de toekomst van de wijk. De gemeenteraad kondigde woensdag unaniem het wijkcontract Zinneke goed. "Met felicitaties van de oppositie, inclusief de PS", zegt schepen van Openbare Werken Jan Gypers (Open VLD) aan FM Brussel.

Centraal in de plannen staat een wintertuin in een autoloods. "Dat moet een overdekte, publieke plaats worden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten." Rond de wintertuin worden verschillende panden opgeknapt en omgebouwd tot een taallab, een grote crèche, een recyclageatelier, een soepbar en een wassalon. Daarnaast komt er ook nog ruimte voor andere projecten (waar binnen het wijkcontract geen geld voor is).

Voor de ingang van de wintertuin (die op de plaats van autohandel Libelco moet komen), wordt de Nijverheidskaai autovrij. Aan de overkant wordt de Prinsesstraat autoluw (enkel toegankelijk voor bewoners of leveringen). "Samen met de geplande voetgangersbrug ter hoogte van de Gosseliesstraat creëren we zo een aangename verbinding tussen het geplande park aan de Ninoofsepoort en het Hertogin Van Brabantplein dat recent al werd omgebouwd van een parking tot een echt plein."

Ruimte waar kinderen kunnen spelen
De plannen uit het wijkcontract kwamen tot stand na uitvoerig overleg met de buurt. "Bij de vorige veertien wijkcontracten gingen we vooral uit van de vragen van het Gewest, de gemeente of een of andere drukkingsgroep, maar deze keer hebben we echt een antwoord willen bieden op vragen uit de buurt", zegt Gypers. "Dat was mogelijk omdat het architectenbureau PTA zelf in de wijk zit en er goede connecties heeft. Mensen vragen duidelijk naar meer plaats waar kinderen kunnen spelen, daarom zetten we hard in op de publieke ruimte."

Het wijkcontract wil verder ook inzetten op lokale handel, vooral op het Hertogin van Brabantplein en in de Heyvaertstraat. Daar zullen de komende jaren heel wat gebouwen leeg komen te staan door het vertrek van de autohandel.

De komende twee jaar kunnen de plannen nog worden bijgestuurd. Daarna moeten de verschillende projecten gerealiseerd worden. De eerste resultaten zouden in 2017 zichtbaar moeten worden.

Met het wijkcontract is in totaal bijna 13 miljoen euro gemoeid. Dat geld komt grotendeels van het Gewest en wordt aangevuld met middelen van de gemeente en Beliris, het federaal fonds voor Brussel.

Deze loods moet een wintertuin worden. Hieronder een voorbeeld uit Nantes: Le Jardin des Fonderies

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni