De gemeente Molenbeek wil een park van vier hectare aan de Ninoofsepoort, veel groter dan het eerder geplande park. De plannen van de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) om er ook woningen te bouwen, moeten van tafel, vindt schepen van Openbare Werken Jan Gypers (Open VLD). “Dit is wat de bewoners willen.”
Molenbeek wil veel groter park aan Ninoofsepoort
Gypers en zijn collega schepen Olivier Mahy (MR) stellen een plan voor dat samen met bewoners en architecten is opgesteld. Voor hen moeten de plannen van de BGHM om er een woonproject te beginnen, van tafel. Molenbeek wil een park van 4 hectare, terwijl in de plannen van de Huisvestingsmaatschappij ruimte was voor nog iets meer dan een hectare.
“Het park mag geen kleine weggestopte groene ruimte worden”, zegt Gypers aan brusselnieuws.be. “Je moet zicht hebben op park en kanaal tegelijk. Errond kan dan gebouwd worden, maar niet erin.”
Dat de gronden nu eigendom zijn van de BGHM en dat er al plannen zijn voor woningen, is voor Gypers niet onoverkomelijk. “Het gaat uiteindelijk allemaal om gemeenschapsgeld dat voor de beste oplossing moet zorgen voor de Brusselaars. En de bewoners zijn eensgezind: ze willen een park, een plek om met de kinderen naartoe te gaan, een plek die zorgt dat je in de buurt wilt wonen en er je leven wil opbouwen. Naar het voorbeeld van andere grote steden.”
Gypers wil de Huisvestingsmaatschappij enkele panden ter beschikking stellen aan de andere kant van het kanaal (roze op het simulatiebeeld), waar er dan sociale woningen kunnen ontwikkeld worden. "Maar ook andere plekken zijn een optie."
Ook projectontwikkelaar Besix heeft er gronden en plant er een project (witte torens op het beeld). “Daar is weinig aan te doen. We dringen er wel bij hen op aan om voor architecturale kwaliteit te gaan.”
Tram snijdt park door
Om het park zo groot mogelijk te maken, wil Molenbeek dat de Kleine Ring ter hoogte van de Ninoofsepoort ondergronds gaat. Ook moet het geplande tramtracé herbekeken worden. "De tram mag het park niet in twee snijden", zegt Mahy.
De gemeente Molenbeek kan de plannen alleen niet uitvoeren. Het Gewest bezit een groot deel van het terrein en ook Brussel-Stad en Anderlecht zijn betrokken partij. “We gaan nu met iedereen rond de tafel zitten. En we willen ook voor goedkeuring bij de oppositie zorgen, zodat het project over vier jaar niet opnieuw in de vuilnisbak gaat. Maar we maken deze visie nu al bekend. We willen als gemeente betrokken worden bij het proces. Wij weten nog altijd het beste wat de inwoners willen."
Voor de Ninoofsepoort werden al heel wat plannen en visies uitgewerkt, maar op het terrein gebeurt er al jaren niets. Zal een nieuw idee niet voor nog meer vertraging zorgen? "Op dit moment is er nog geen bouwvergunning, voor geen enkel project", zegt Mahy. "Van vertraging is dus geen sprake. En het is beter wat tijd te nemen voor een goed project dan er snel een slecht plan door te jagen."
Wat als de plannen voor woningbouw toch worden doorgezet? “Dan trekken de bewoners naar de Raad van State tegen de bouwvergunning”, zegt Gypers.
Overkapping Kleine Ring
Aandachtige toeschouwers zullen merken dat het simulatiebeeld ook een overkapping van de Kleine Ring voorstelt. Op die manier wil de gemeente de groene zone nog groter maken. De bomenrijen op de Slachthuislaan verhuizen dan naar de rand van de laan. "Dat zou een echte meerwaarde zijn. Maar we beseffen natuurlijk wel dat een overkapping geen peulenschil is", aldus nog Mahy.
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.