Avondklok vanaf 22 uur, cultuur- en sportwereld op slot

© Belga - BRUZZ
24/10/2020
Updated: 24/10/2020 15.19u

Vanaf maandag 26 oktober komen er strengere maatregelen in Brussel tegen het coronavirus. Er komt een avondklok van 22u tot 6u, het mondmasker wordt weer overal verplicht en de sport- en cultuurwereld gaat op slot. Winkels moeten sluiten om 20u.

Aan het begin van de persconferentie benadrukte minister-president Vervoort dat Brussel "steeds zijn verantwoordelijkheid heeft genomen binnen de grenzen van de bevoegdheden. Wij proberen jullie zo goed mogelijk te begeleiden tijdens deze storm."

"Om het virus klein te krijgen, hebben we minstens drie weken nodig", vertelde Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie. De komende weken zal het aantal ziekenhuisopnames nog toenemen, waarschuwde ze.

Vanaf maandag 26 oktober tot donderdag 19 november zijn daarom de volgende maatregelen van kracht in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest:

Avondklok van 22u tot 6u

Net als in Wallonië komt er een avondklok van 22 uur tot 6 uur. Alleen essentiële verplaatsingen zijn tussen die uren nog toegestaan. Concreet wil dat zeggen dat je je tussen 22 uur en 6 uur enkel nog mag verplaatsen om professionele of medische redenen of om iemand te helpen die verzorging nodig heeft.

Algemene mondmaskerplicht

De algemene mondmaskerplicht gaat opnieuw in in heel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Sinds 1 oktober is de algemene mondmaskerplicht afgeschaft en is het dragen van een mondmasker enkel verplicht op drukke plaatsen, aan de in- en uitgangen van scholen en in aangeduide zones.

Minder dan een maand na de afschaffing van de algemene mondmaskerplicht, wordt ze nu dus toch opnieuw ingevoerd. Sporters, joggers en fietsers zullen geen mondmasker moeten dragen.

Winkels sluiten om 20u, take-way tot 22u

Winkelen doe je voortaan opnieuw alleen, eventueel vergezeld van een minderjarige. Alle winkels moeten om 20 uur de deuren sluiten. Alleen de zaken die take-away-schotels aanbieden, mogen open blijven tot 22 uur.

Burgemeester van Brussel-Stad Philippe Close: 'Dit is erg voor cultuur- en sportsector. We willen onze stad niet zien op deze manier, maar het kan niet anders.'

Alle recreatieve voorzieningen dicht

Alle sportzalen, waaronder ook fitnesscentra, zwembaden en ijspistes, moeten de deuren sluiten. Alle amateursportcompetities worden verboden. Sporttrainingen zijn enkel nog toegestaan voor kinderen onder de twaalf jaar.

Cultuurfaciliteiten zoals musea en bioscopen moeten opnieuw de deuren sluiten. Ook andere recreatieve voorzieningen, zoals wedkantoren en casino's moeten sluiten.

Telewerk, geen schooluitstappen en afstandsonderwijs voor hoger onderwijs

Schooluitstappen worden verboden en het hoger onderwijs schakelt opnieuw volledig over naar afstandsonderwijs. Telewerk wordt waar mogelijk opnieuw verplicht. Brusselse regering zal aan de federale overheid vragen om de controles daarop aan te scherpen.

Beperkingen voor huwelijken, begrafenissen en religieuze diensten

Ook de huwelijks- en begrafenissector krijgen nieuwe beperkingen opgelegd. Op begrafenissen mogen voortaan maximaal 15 mensen aanwezig zijn. Huwelijken mogen enkel nog in de aanwezigheid van het koppel en de getuigen plaatsvinden.

Er komt ook opnieuw een verbod op religieuze ceremonies. "Voor de religies keren we dus terug naar de regels die golden tijdens de lockdown", aldus Vervoort.

De minister-president herhaalde ook nog eens dat rust- en verzorgingstehuizen naar fase twee schakelen. Dat nieuws werd woensdag al aangekondigd.

"Deze maatregelen zijn in het belang van onze burgers", benadrukte de Vervoort tot slot. "Het zal moeilijk zijn, maar als we niet beginnen, zal het nooit lukken."

Brussel en Wallonië hoogst aantal besmettingen in Europa

Viroloog Marc Van Ranst spoorde Vervoort alvast aan om dezelfde maatregelen te treffen als Wallonië. "Beste Rudi, neem dezelfde maatregelen als in Wallonië. Et pour les Flamands la même chose", klinkt het op Twitter. Van Ranst wil dus ook dat Vlaanderen strengere maatregelen neemt.

Wallonië en Brussel tellen op dit moment het hoogste aantal besmettingen in heel Europa.

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) legde vrijdagavond op het Eén-journaal uit dat het de regionale overheden vrij staat extra maatregelen te nemen bovenop wat op het Overlegcomité is beslist, als de toestand dat vraagt.

Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, benadrukte toch dat toename van het aantal besmettingen in Brussel trager gaat dan in andere regio's in België.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , coronamaatregelen , provinciale crisiscel , Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni