Elke week voorziet Michaël Bellon een oude persfoto van een nieuw onderschrift. Deze week: Prins Laurent, onder de wapens in september 1983.
Beeldspraak: Van prins Laurent niets dan kwaads
Vorige vrijdag werd prins Laurent vijfenvijftig. Bij het ter perse gaan was niet bekend of iemand hieraan enige aandacht zou besteden, dus heb ik het maar gedaan. Al wil ik er meteen bij vertellen dat hij dat natuurlijk niet verdient, de leegloper. Deze professionele aandachtszoeker en wegbereider van de republiek is niet meer waard dan eender welke andere vijfenvijftigjarige. Ik heb dus ook geen verjaardagswensen op zijn tijdlijn gezet. Hij heeft dat ook niet bij mij gedaan.
Ter jenning en vermaak had ik anders wel deze foto van vijfendertig jaar geleden kunnen posten. Het grappige aan het beeld, je zou ook kunnen zeggen het verbijsterende, is dat de prins er totaal onherkenbaar op is, en dat dat niet aan de camouflagekleuren ligt. Kijk naar die slanke blonde jongen. De man op de voorgrond lijkt meer op de latere Laurent dan hijzelf.
Alleen doet de voorste rekruut de oefening zo makkelijk lijken dat er geen twijfel bestaat wie hier de Laurent is. Beiden wisten natuurlijk dat ze gefotografeerd werden, maar Laurent motiveerde zulks al lang niet meer. Het beeld van de Prins Gefaald was ook toen al gezet. Zijn intrinsieke motivatie om wat dan ook tot een goed einde te brengen voorgoed uitgehold. Kijk ook hoe dat kopje scheef hangt: de doorzichtige geste van hij die geen echte doorzetter is.
"Het grappige aan het beeld, je zou ook kunnen zeggen het verbijsterende, is dat de prins er totaal onherkenbaar op is, en dat dat niet aan de camouflagekleuren ligt"
De proef die het groentje van de Koninklijke Militaire School moet doorstaan, het geweer hoog en de armen gestrekt, is blijkbaar een essentieel onderdeel uit het arsenaal van onze landsverdediging, waar ook hovelingen niet onderuit komen. Broer Filip, die blijkens andere kiekjes uit het archief van Photo News ooit beschikte over pectorals waarop je de Brabançonne kon roffelen, presenteerde het geweer naar het schijnt zelfs zo veel en zo vaak op dergelijke wijze dat zijn wapenbroeders er onnozel van werden. Maar Laurent laat de schouders hangen en de armen zakken. Aan zijn lijf geen Fortnite-dansje.
Kortom, deze foto vat meer dan een halve eeuw Laurent accuraat samen. De twaalfde in lijn voor de troonopvolging moet tegen zijn goesting iets doen dat compleet onnuttig is, maar tot de traditie behoort. Hij is daar niet goed in, en kan dat niet verstoppen. En klagen is ongepast voor wie bevoorrecht is. Laurent is ons een dankbaar voorbeeld van de gepamperde drop-out die zijn kansen niet wil grijpen.
Als hij nu nog uit een achterstandsgezin kwam, dan hadden we wel beweerd dat afkomst geen rol speelt bij het behalen van maatschappelijk succes. Maar aangezien hij van goede komaf is, zien we het toch anders en blijft onze verontwaardiging intact. De prins moet niet denken zomaar over bepaalde privileges te kunnen beschikken, gewoon omdat hij in Laken geboren is. Daar zijn we het over eens. Toch? Gewoon omdat iemand op een bepaalde plek geboren is, moet hij of zij niet denken zomaar over bepaalde privileges te kunnen beschikken.
Column: Beeldspraak
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Column: Beeldspraak , Prins Laurent , Michaël Bellon , beeldspraak
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.