Een moslim uit Schaarbeek vraagt zich af waarom het zo lang duurt voor begrafenissen zonder kist wettelijk zijn toegestaan. De ordonnantie uit 2013 die dat mogelijk maakt, is nog steeds niet in werking. “Hoeveel mensen hebben hun dierbaren niet moeten repatriëren om die reden?”
'Begraven zonder kist laat onnodig lang op zich wachten'
Er zijn heel wat moslims die hun dierbaren repatriëren omdat ze hier niet volgens de islamitische gebruiken kunnen worden begraven. Moslims geloven dat de aarde rond de overledene vrij moet zijn, zodat die op kan staan op de Dag des Oordeels. Een kist is dus uit den boze. Maar een kist is ook in Brussel nog altijd verplicht bij een begrafenis.
M.K, wiens volledige naam bekend is op de redactie, heeft zijn vader in een kist begraven op de normale begraafplaats van Schaarbeek, zonder daarbij de islamitische voorschriften in acht te nemen. Dat was in het jaar 2000, de multiconfessionele begraafplaats bestond nog niet. "Ik had geen andere keuze. Zijn hele leven speelde zich hier af."
Pas later werd de multiconfessionele begraafplaats opgericht in Evere. Op die plek wordt rekening gehouden met islamitische gebruiken: de overledene wordt begraven in maagdelijke grond, en met het hoofd richting Mekka.
Verschillende andere familieleden heeft M.K daar wel kunnen begraven. “Het is een hele mooie begraafplaats waar de moslimgemeenschap heel dankbaar voor is,” zegt M.K, die er tenminste één keer in de twee weken naartoe om overleden dierbaren te herdenken. “Alles is heel goed geregeld op één ding na: we zijn verplicht om te begraven in een kist,” zegt M.K. “De ordonnantie bestaat al sinds 2013, maar is nog altijd niet in werking,” betreurt hij. “Hoeveel mensen hebben hun dierbaren niet gerepatrieerd om die reden?”
Keuzevrijheid
Er zijn ook moslims voor wie het geen probleem is om wél met kist te begraven, net als er moslims zijn die een grote steen op het graf leggen, wat ook niet volgens de islamitische voorschriften is.
Voor M.K. is het belangrijk dat mensen keuzevrijheid hebben. “Waarom is zoiets als crematie toegestaan, maar begraven zonder kist niet?" Hij toont een recent artikel van La Dernière Heure op zijn telefoon. In Wallonië is een studie besteld naar humificatie, een nieuwe, ecologische vorm van begraven.
De ordonnantie zou ook die vorm van begraven zonder kist toestaan. "Het is niet alleen voor moslims belangrijk, maar ook voor joden en ecologisten," sluit M.K. af. De ordonnantie over begrafenissen en lijkbezorging werd al goedgekeurd voor het zomerreces, maar is daarna blijven liggen. Hij zal in november en eind december passeren in het Brussels parlement, laat de communicatieverantwoordelijke van minister-president Rudi Vervoort (PS) weten.
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , multiconfessionele begraafplaats , Islam , allerzielen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.