Belgische Iraniërs komen op straat tegen repressie in Iran

HD
© BRUZZ - Belga
23/11/2019

Zaterdagnamiddag kwamen een dertigtal Belgische aanhangers van de oppositie in Iran samen om hun ongenoegen te uiten over hoe de Iraanse regering de brandstofprotesten in het land neerslaat: “Weg met het systeem in Iran!”

De betogers kwamen een uur lang samen aan het Centraal Station vanaf 15 uur. Volgens Mahmoud Nobari, de vertegenwoordiger van de Iraanse vereniging voor democratie, is de eerste intentie van de samenkomst om solidariteit te tonen en steun te betuigen aan de slachtoffers van het regime.

“Amnesty International bevestigt dat al 115 dodelijke slachtoffers zijn gevallen, en zelfs volgens hen ligt het werkelijke aantal veel hoger. Er zijn 3.000 gewonden en minstens 7.000 opposanten zijn gearresteerd.”

Maar de manifestanten hadden ook vragen voor de Belgische regering en de internationale gemeenschap: “We vragen hen om de aanpak van het regime te veroordelen, zoals Nederland al heeft gedaan. Maar we willen ook dat de internationale gemeenschap denkt aan economische en politieke sancties tegen grootayatollah Khamenei, president Hassan Rohani en de Iraanse Revolutionaire Garde”. Die laatste kan gezien worden als de privé-militie van Khamenei, en moet het islamitische regime beschermen.

Geen toegang tot internet

De Iraanse regering rantsoeneerde vorige week de benzine en verhoogde tegelijk de brandstofprijzen vanwege de economische crisis die door de Amerikaanse sancties tegen het land ontstaan is. Het kwam over heel Iran tot protesten, waarbij tankstations en overheidsgebouwen in brand werden gestoken. De bevolking riep ook slogans tegen het regime.

Donderdag verklaarde de Iraanse Revolutionaire Garde dat de protesten en onrust beëindigd waren. Het was onduidelijk hoeveel doden en gewonden er bij het protest waren gevallen. De regering wilde ook geen cijfers noemen. Tegelijk werd de internettoegang dagenlang geblokkeerd om te vermijden dat beelden van protesten zouden circuleren. Die internettoegang zou nu grotendeels hersteld zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Samenleving , iran , Mahmoud Nobari , Amnesty International

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni