Volgens een vriend van de 39-jarige Schaarbekenaar die bezweek aan het coronavirus, ziet een deel van de Maghrebijnse gemeenschap de ernst niet in van de veiligheidsmaatregelen rond het coronavirus. In Limburg wil de overheid dan weer Turkse 'influencers' inzetten om de Turkse gemeenschap te sensibiliseren over de veiligheidsmaatregelen. Bereikt de boodschap van de overheid anderstaligen of mensen met een migratieachtergrond wel genoeg?
“Ik wil niemand stigmatiseren, ik ben zelf van Marokkaanse origine en woon in Schaarbeek”, zegt een vriend van het 39-jarige coronaslachtoffer. "Maar ik merk op dat vooral in deze buurten mensen niet goed snappen dat ze binnen moeten blijven. Kinderen en jongeren spelen hier gewoon verder op straat. Eerlijk, als we geen totaal uitgaansverbod installeren, zullen velen de regels aan hun laars blijven lappen.”
Nochtans bevestigen de cijfers van de politie niet dat er in Schaarbeek meer overtredingen worden vastgesteld dan elders, integendeel zelfs. De politiezone Noord schreef tot nu toe 122 boetes uit. De zone West, waar toch ook een grote Maghrebijnse gemeenschap aanwezig is, deelde 191 boetes uit. Ter vergelijking: de zone Brussel Hoofdstad Elsene verbaliseerde 600 mensen, de zone Zuid 350.
“Wij merken absoluut niet dat een bepaalde groep of gemeenschap de regels vaker of sneller aan hun laars lapt dan een andere”, zegt Amal Ihkan van politiezone Brussel-Noord. “In al onze commissariaten hangen posters met wat wel en niet mag in maar liefst tien talen. Dit is volgens mij echt iets wat niets te maken heeft met afkomst of taal.”
Inspanningen
Johan Leman, directeur van Foyer vzw in Molenbeek, merkt dat de Molenbekenaren de regels over het algemeen goed opvolgen. “Bij ons in Molenbeek volgt vrijwel iedereen de richtlijnen en maatregelen goed op. Wij hebben met Foyer ook meteen onze sociale mediakanalen en interculturele bemiddelaars ingezet om de boodschap over te brengen, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.”
"Naar mijn aanvoelen is de Turkse gemeenschap minder ingebed in het lokale leven dan de Maghrebijnse"
Opvallend: in het ziekenhuis Oost-Limburg in Genk bleek meer dan de helft van de coronapatiënten van Turkse origine te zijn. Viroloog Marc Van Ranst zei daarover in het VRT-programma 'De Zevende Dag' dat we nog meer inspanningen moesten doen om alle taalgroepen te bereiken. Vlaams minister van Samenleven (Open VLD) neemt nu maatregelen en schakelt influencers van Turkse origine in om op sociale media op dezelfde nagel te blijven kloppen. Meertalig, uiteraard.
In Schaarbeek leeft ook een grote Turkse gemeenschap samen. “Het is een hypothese, maar naar mijn aanvoelen is de Marokkaanse gemeenschap over het algemeen beter ingebed in het lokale leven. Zij spreken allemaal Frans en kijken naar de lokale en nationale televisiezenders. Bij Turken is dat vaak anders. Dat zou een verklaring kunnen zijn. Maar nogmaals, het gaat om een aanvoelen, niets is zeker.”
"We gaan nog steeds de straat op en spreken élke gebruiker van de stad aan die zich niet aan de regels houdt"
Cathelijne van der Veer is coördinatrice van deelwerking Ratatouille van D’Broej in Schaarbeek. Zij merkt dat het publiek dat Ratatouille bereikt, de regels goed naleeft. “Ik werk van thuis uit en heb dus al even niet meer in Schaarbeek rondgelopen. Maar ons publiek, zowel kinderen, tieners als jongeren, waar wij dagelijks contact mee hebben, nemen écht wel hun verantwoordelijkheid.”
Volgens Veerle Berx van BRAVVO (de preventiedienst van de Stad Brussel), is het heel moeilijk om een lijn te trekken tussen het naleven van de maatregelen enerzijds en afkomst of taal anderzijds. “Onze gemeenschapswachten en preventieadviseurs gaan nog steeds de straat op en spreken élke gebruiker van de stad aan die zich niet aan de regels houdt. Daarbij hebben zij niet het recht om een identiteitscontrole uit te voeren, dus we hebben geen zicht op welke gemeenschap het meeste inbreuken doet.”
Meertalig communiceren
Haar collega Maude Glorieux gaat daarmee akkoord. “We zetten in op iedereen, ongeacht taal of afkomst. Wat we wel merken, is dat er een enorme sociale controle is ontstaan. Mensen verwittigen ons als ze vermoeden dat één of ander etablissement nog open is ondanks de maatregelen. Iedereen is voorzichtig en let op elkaar, heb ik de indruk.”
Het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) laat intussen weten dat het de officiële informatie rond het coronavirus in verschillende talen gaat verspreiden op de website https://coronavirus.brussels/.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , aantal besmettingen coronavirus , coronacrisis , corona , vzw Foyer , jeugdwerking D'Broej
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.