Besparingstips: van broodballetjes tot een energiegemeenschap

Sara De Sloover
© BRUZZ
13/04/2022

| Tips voor een zuiniger leven

Nu de prijzen op alle vlakken de pan uitrijzen, helpt het om op de kleintjes te letten. De federale overheid begon afgelopen donderdag met ikhebimpact.be, een website met adviezen om op energie te bezuinigen. Maar welke andere tips kun je in Brussel nog toepassen? BRUZZ brengt je op ideeën.

1. Sla heel bewust voeding in

Vlamingen gooien jaarlijks gemiddeld voor zo'n 370 euro aan eten weg, vertelde Loïck Bekaert van Foodwin onlangs nog aan onze radiocollega's. “Alles begint bij een goede planning,” aldus Bekaert. “Maak een overzicht van hoe vaak je de komende dagen thuis eet, en welke maaltijden. Zo koop je niet te veel. Kijk ook voor vertrek in je kast, koelkast en diepvries wat je nog in huis hebt.”

Foodwin geeft ook tips over hoe je beter je aankopen plant, hoe je voedsel moet bewaren, en hoe houdbaarheidsdata precies werken. Sommige groenten en fruitsoorten horen bijvoorbeeld niet thuis in de ijskast: onder meer komkommers, paprika's, courgettes, aubergines, tomaten worden dan sneller slecht. Door een bewuste houding wist een aantal Brusselse gezinnen in 2021 gemiddeld 33 kilo voedsel te redden.

Qua voedselverspilling staat brood met stip op nummer een: per brood belanden gemiddeld twee of drie sneetjes in de vuilnisbak. Vries het deel van je verse brood dat je niet de eerste dag kan eten, dus meteen in. Maar is dat niet gebeurd, dan hoef je het nog niet meteen in de oranje zak te gooien. Oud brood kun je roosteren, je kunt er wentelteefjes van maken, broodpizza of broodballetjes. Bekaert: “Desnoods maak je er met de blender paneermeel van.”

Let ook op de houdbaarheids­data. Van voeding met een 'te gebruiken tot'-label, vaak vlees of vis, kun je na de uiterste houdbaarheidsdatum ziek worden. Producten met een 'ten minste houdbaar tot'-label daarentegen kun je wel nog verorberen. Kijk, ruik en proef voor het eten wel of er geen schimmel of rare smaak te bespeuren is.
Op 11 mei organiseert Foodwin online het gratis Food Waste Fest, voor meer tips. foodwastefest.com

2. Gebruik de app Too Good to Go

Met de app Too Good to Go kun je voor een fractie van de normale prijs verse producten kopen bij restaurants of winkels in de buurt, die ze anders na sluitingstijd zouden weggooien. Omdat het aanbod afhangt van wat er die dag is verkocht, blijft het wel vaak een verrassing wat je exact zal krijgen.

Too Good To Go

Hotels bieden ook geregeld ontbijtjes aan. Sommige populaire aanbiedingen, zoals de taartoverschotten van patisserieketen Les Tartes de Françoise, zijn wel in een mum van tijd uitverkocht.

3. Begin je eigen moestuin, ook op het terras

Ook zonder tuin kun je heel veel groenten, fruit en kruiden zelf kweken, en zo flink op je supermarktrekening besparen. Tomaten zijn bijvoorbeeld 19 procent duurder dan vorig jaar, zo maakte consumentenorganisatie Test Aankoop twee weken geleden bekend. Ook aardappelen zijn 6 procent duurder geworden. Laten dat net twee groenten zijn die Jan Flikweert op zijn Schaarbeekse terras teelt. Aardappelen? “Dat kan gewoon in een vuilniszak of een oude boodschappentas, waar je onderaan en aan de zijkant gaten in maakt. Eind augustus kun je dan al aardappelen telen, een maand sneller dan in volle grond.” (Lees verder onder de foto)

dakterras.jpg

| De daktuin van een Lakens koppel in de zomer van 2020, met rucola, vijgen, amandelen en pruimen

Flikweert raadt aan om een oude metalen kast te gebruiken om in etages te telen en zo de beschikbare ruimte optimaal te benutten. “Kruiden kun je natuurlijk heel makkelijk telen, dingen zoals bieslook, peterselie of oregano. En verder kweek ik op mijn balkon vooral mediterrane, warmteminnende planten als zoete paprika, sterke pepers, veel soorten aardbeien en verschillende variëteiten tomaten. Die plaats je trouwens best onder een afdak, want tomaten kunnen er heel slecht tegen dat hun bladeren nat worden, dan gaan ze schimmelen.”

Je eigen aardbeien en tomaten kweken is niet alleen goedkoper, je bent ook zeker dat ze biologisch geteeld zijn, zegt Flikweert. “Je kunt het ras zelf kiezen, en de smaak is een stuk beter.”

4. Koop (en verkoop) kleding tweedehands

Koop minder kleding, dan bespaar je al meteen heel wat. Heb je toch echt iets nodig, dan kan het de moeite lonen om eerst tweedehands zoeken. Je kunt bijvoorbeeld je slag slaan in de tientallen tweedehandswinkels in het gewest van Spullenhulp/Les Petits Riens en Oxfam.

In het zomerseizoen organiseren veel Brusselse gemeenten daarnaast gezellige brocantes en rommelmarkten, waar je naast de traditionele vlooienmarkt aan het Vossenplein terechtkan voor een goedkope en originele outfit. Natuurlijk bestaan er ook gespecialiseerde websites als 2dehands.be en Vinted, waar je je tegelijk zelf tot verkoper kunt ontpoppen – en zo meteen al je uitgaven neutraliseren. Of organiseer een kledingruil met vrienden en combineer een leuke avond met unieke vondsten voor je kleerkast.

5. Denk na over je energie­rekening

Met de huidige gas- en stookolieprijzen – en de indirecte steun die je zo aan de Russische oorlogsmachine levert – zet je de verwarming best lager.
Een extra dikke trui en/of sokken maken dat draaglijker. Kersenpitten- of nog beter turfkussentjes kunnen ook wonderen verrichten: even in de microgolfoven opgewarmd houdt een turfkussen urenlang warmte vast.

Ben je eigenaar van je woning? Overweeg dan zonnepanelen op je dak en een thuisbatterij, die je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen. In Brussel krijg je in tegenstelling tot in Vlaanderen en Wallonië nog gegarandeerd tien jaar subsidie in de vorm van groenestroomcertificaten (GSC's), terwijl de investering gemiddeld al in zeven jaar is terugverdiend.

De opbrengst van zo'n groenestroomcertificaat per opgewekte eenheid zonne-energie hangt af van de vraag op de markt. Omdat stroomleveranciers in Brussel verplicht een deel groene stroom moeten inkopen, is de vraag nog altijd groter dan het aanbod. De prijs ligt daardoor veel hoger dan de wettelijk gegarandeerde 65 euro per GSC. Momenteel tellen ze eerder 93 euro per GSC neer. Vanaf deze maand kun je de stroom die je opwekt en niet verbruikt daarnaast ook delen in energiegemeenschappen met je (betalende) buren. Zo kan de klassieke terugverdientijd zelfs nog verder dalen, en daarmee kun je als huurder misschien ook je huisbaas overhalen.

Sommige bedrijven willen in ruil voor groenestroomcertificaten helemaal gratis zonnepanelen op je dak installeren. Dan strijk je de opbrengsten van de investering niet op, maar hoef je ook zelf niet te betalen voor de installatie, en blijf je wel profiteren van lagere energierekeningen.

6. Maak je eigen schoonmaak- en verzorgingsproducten

Wie zijn eigen onderhoudsproducten, scrubs en crèmes maakt, is tegelijk duurzaam én zuinig bezig. Gekochte producten bevatten vaak hormoonontregelende stoffen (zoals parabenen), chemische bewaarmiddelen of minerale oliën, afgeleid van aardolie.

Je eigen schoonmaakproducten maken is bovendien erg makkelijk: je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig. Met soda, azijn, zuiveringszout (of baksoda), natuurlijke zeep en eventueel een klein scheutje etherische olie voor een lekker geurtje maak je alles wat je nodig hebt. Online vind je heel veel recepten voor bijvoorbeeld glas-, alles- of toiletreiniger.

Verzorgingsproducten vergen iets meer voorbereiding, maar het besparingspotentieel is nog groter.

NOG MEER TIPS?
BRUZZ-luisteraars en lezers stuurden ons suggesties om te besparen, gaande van 'op dieet gaan' tot 'niet impulsief aankopen doen'.
Nog meer tips te vinden op BRUZZ.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , besparen , bezuinigen , energieprijzen , levensduurte , tuinieren , microtuinieren , Too Good To Go

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni