| Een aparte tent voor patiënten met coronasymptonen aan het Sint-Pietersziekenhuis.

Bevallen tijdens coronacrisis: 'Vragenlijst invullen met weeën was niet evident'

MV
27/03/2020

Isa Hendrikx beviel afgelopen zondag zonder grote problemen van een zoon in het Sint-Jansziekenhuis. Voor ze opgenomen werd, moest ze een vragenlijst invullen. Ook andere Brusselse ziekenhuizen screenen elke patiënt die binnenkomt voor behandeling op het coronavirus, in het UZ Jette gebeurt dat standaard met een CT-scan.

“Elke patiënt die binnenkomt voor een behandeling in het UZ wordt gescreend”, zegt Gina Volkaert van het UZ Jette. “Een eerste triage gebeurt met een CT-scan van de longen. Bij zwangere vrouwen wordt de scan hoger gestopt om het kind niet in gevaar te brengen.”

Afgelopen dinsdag kwamen op één dag tien vrouwen over de vloer voor een bevalling in het ziekenhuis in Jette. “Zij hebben dus zo’n screening ondergaan. Bij twee van die tien vonden we sporen van COVID-19 op de longen. Zij zijn verder behandeld, maar bleken uiteindelijk negatief te testen op het virus.”

Weinig volk in Sint-Jansziekenhuis

Ook in andere Brusselse ziekenhuizen worden maatregelen genomen om patiënten met symptomen van het coronavirus te onderscheiden van mensen die voor een andere behandeling komen. “Ik ben zondag bevallen van Miro in het Sint-Jansziekenhuis”, glundert Isa Hendrikx. “Ik vond dat er opvallend weinig volk in het ziekenhuis was, maar ben er wel goed opvangen en afgezonderd van mogelijke coronapatiënten.”

"Er was opvallend weinig volk in het ziekenhuis, maar ben er wel goed opvangen en afgezonderd van mogelijke coronapatiënten.”

Kersverse moeder Isa na haar bevalling in het Sint-Jansziekenhuis

Kersverse moeder Isa moest wel eerst een vragenlijst invullen voor ze opgenomen werd. “Zo’n vragenlijst invullen met weeën was niet evident”, lacht ze. “Maar eerlijk, het enige wat nu telt is Miro. Daarom vind ik het persoonlijk jammer dat mijn familie uit Nederland door de coronacrisis niet op bezoek kan komen.”

Familiebezoek in het ziekenhuis op de kraamafdeling is door het coronavirus trouwens niet toegestaan. De Vlaamse Vereniging voor Gynaecologen publiceerde vorige week nog een richtlijn die zegt dat de partner bij de bevalling aanwezig mag zijn in het ziekenhuis, maar er nadien ook moet blijven overnachten. Als de partner naar huis gaat, mag hij of zij nadien niet meer terugkeren naar het hospitaal.

Online consultaties

Bij de organisatie Zwanger in Brussel blijven ze ondertussen gewoon verder werken, al wordt er uiteraard rekening gehouden met de maatregelen om de kans op verspreiding van het virus te verkleinen. “We doen heel vaak consultaties van online video calls”, legt Arlind Van Winckel van Zwanger in Brussel uit. “Koppels waarvan de vrouw zwanger is, maken zich wel meer zorgen door het virus.”

Is een kind van een moeder die besmet is met het virus automatisch ook besmet? Dat is een vaak gestelde vraag in verband met zwangerschap en het coronavirus. “De kans is klein, maar om het met zekerheid te zeggen, zijn er volgens onze specialisten te weinig medische gegevens beschikbaar”, zegt Gina Volkaert van UZ Jette.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Jette , Samenleving , bevalling , corona , zwanger in brussel , kliniek Sint-Jan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni