Bevolking groeit trager door minder migratie

© brusselnieuws.be
23/07/2014

De Brusselse bevolking groeit een stuk trager dan enkele jaren terug omdat de internationale migratie is afgenomen door economische factoren. Dat zegt demograaf Patrick Deboosere (VUB). De natuurlijke aangroei van de Brusselse bevolking en de verhuisbeweging tussen Brussel en de rest van het land zijn stabiel.

Op 1 januari van dit jaar telde het Brussels gewest goed 1.150.000 inwoners. Dat zijn er "slechts" 9.000 meer dan een jaar eerder. In 2010, de piek van de bevolkingsexplosie, groeide de hoofdstedelijke bevolking nog met bijna 30.000 eenheden. "De afname lijkt verrassend als je kijkt naar het heersende discours, maar is verwacht", zegt Deboosere aan brusselnieuws.be.

De vertraging van de groei is in grote mate toe te schrijven aan de evolutie van de internationale migratie. "Die is afgenomen door economische factoren, eerder dan door het beperken van de gezinshereniging en huwelijksmigratie. Tweederde van de nieuwkomers zijn immers economische migranten uit EU-landen."

Rond 2010 piekte de migratie door de komst van mensen uit nieuwe EU-landen zoals Roemenië en Bulgarije, gecombineerd met jonge afgestudeerden uit Zuid-Europa. "Jonge Europeanen gaan makkelijker op zoek naar een job in het buitenland en binnen de eengemaakte Europese markt geldt Brussel, net als bijvoorbeeld Londen of München, als een groeipool met jobmogelijkheden voor hoogopgeleiden."

De voorbije jaren is de economische situatie in Griekenland of Spanje echter minder acuut. "De economie is er gestabiliseerd waardoor meer mensen het eerder in Madrid of Barcelona gaan proberen dan naar Brussel verhuizen." Hoe de verhuisbeweging verder zal evolueren, hangt af van de economische perspectieven, zowel hier als elders in Europa.

Investeren in middelbaar onderwijs
Ondanks de groeivertraging blijft de roep om meer crèches en scholen toch actueel. "Het aantal geboorten blijft hoog door de aanhoudende verjonging van de Brusselse bevolking, door nieuwkomers uit het buitenland maar ook studenten en afgestudeerden uit eigen land", aldus Deboosere. "Bovendien is een groot deel van de voorspelde extra inwoners er nu ook effectief (sinds de aankondiging van de bevolkingsexplosie in 2008 heeft Brussel er 100.000 inwoners bijgekregen, red.). Na investeringen in crèches en lager onderwijs, zal ook het middelbaar moeten volgen."

Brussel verloor in 2013 een beetje minder inwoners aan Vlaanderen en Wallonië. Het gaat om iets meer dan 12.500 mensen, waar dat aantal de voorbije jaren steevast boven de 13.000 zat. Deboosere verwacht dat het cijfer de komende jaren nog kan zakken als Brussel de beloofde nieuwe stadswijken realiseert aan Reyers, Josaphat en andere grondreserves.

'Zonder migratie zou Brussel leeglopen'
Toch zal ook de verhuisbeweging richting rand en steden zoals Aalst en Mechelen zich doorzetten. "Dat hangt samen met de komst van nieuwkomers. Mensen trekken van oudsher naar de stad om te werken, al komen ze nu vanuit heel Europa. Na verloop van tijd vinden ze echter niet langer hun gading op de woningmarkt. Zeker in het goedkope segment staan de prijzen immers onder druk. Vroeg of laat kiezen veel mensen dan voor een verhuis naar een plaats waar het relatief goedkoper is. Zonder migratie zou Brussel leeglopen."

Recent heeft het Planbureau berekend dat Brussel tegen 2060 verder zou groeien naar 1,3 miljoen inwoners, een toename van 150.000 verspreid over bijna een halve eeuw. Enkele jaren terug gingen de prognoses nog uit van een mogelijke groei tot bijna 1,5 miljoen.

Onderstaande tabel van het BISA toont de evolutie van de bevolkingsgroei in absolute aantallen, inclusief de prognose voor de komende jaren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni